ŠPANSKI KRALJEVSKI PAR

POSETA ŠPANSKOG KRALJEVSKOG PARA AUSTRIJI PROBUDILA JE PRIČE O PROKLESTVU IZ 13. VEKA: Jeziva legenda o 3 gavrana!


Legenda kaže da je na austrijsku kraljevsku kuću bačeno prokletstvo i da ga je kraljica Marija Kistina, udovica kralja Alfonsa XII, prenela na španski dvor

Celebrities
11:10h Autor:
POSETA ŠPANSKOG KRALJEVSKOG PARA AUSTRIJI PROBUDILA JE PRIČE O PROKLESTVU IZ 13. VEKA: Jeziva legenda o 3 gavrana!
Foto: Profimedia

U Beču su ovih dana boravili španski kralj Felipe VI i njegova supruga, kraljica Leticija, a sve kako bi kao predstavnici Španije otvorili izložbu Salvadora Dalija, postavljenu u galeriji Belvedere, nekadašnjoj palati Habsburgovaca.

Mnogi kažu da se Felipe tamo oseća kao kod kuće jer njegovim venama teče i krv austrijske kraljevske porodice. Naime njegova praprabaka, kraljica Marija Kistina od Austrije, bila je udovica Alfonsa XII i majka Alfonsa XIII, ali i austrijska nadvojvotkinja i rođaka pretposlednjeg austrougarskog cara Franje Josipa I.

Upravo je ona Burboncima prenela legendu o tri gavrana, prokletstvu koje je vekovima stajalo kao pretnja potomcima Habsburgovaca. Usmena predaja govori o tome da su austrijsku lozu dotukle mnogobrojne nedaće nakon što je na nju u 13. veku bačeno prokletstvo.

Kraljica marija Kristina od Austrije
foto: Profimedia

Priča je ostala zabeležena u knjizi književnika i diplomata Melchora de Almagra San Martina, koji je početkom 20. veka radio kao savetnik španskog ambasadora u Beču, a ispričali su mu je dvorjani u carskoj palati Hofburg poslednjih godina vladavine Franje Josipa.

Prema njoj, Rudolf Habsburški upao je 1100. godine u grofoviju Argaviju i naredio da se odrubi glava vladajućem princu i dvojici njegovih sinova, hrabrim i plemenitim ratnicima.

'Bog ti je dozvolio da dosegneš moć koju si priželjkivao, ali ni ti ni deca tvoje dece nećete u miru uživati u plodovima ubistava i pljačke. Ti i tvoji ćete trpeti moje prokletstvo sve dok svet postoji! Svaki put kad zapreti nesreća, ukazaće ti se tri gavrana crvenih kljunova poput krvi, u čijim će crnim telima biti začarane naše osvetničke duše.' Bile su to zadnje riječi princa prije negoli mu je odrubljena glava.

Bečki dvorjani su tvrdili da tri crna gavrana nisu prestala biti vidljiva ni osuđenom Rudolfu Habsburškom ni njegovim naslednicima, najavljujući katastrofu. Tako je jedan Grk, koji je pratio caricu Sisi na dan njena ubistva, rekao da ih je i ona videla kako lete iznad Ženevskog jezera. Neki ljudi u službi cara Franje Josipa takođe su rekli da su uoči monarhove smrti videli zlokobne ptice kako lete.

I carica Carlota s užasom je potvrdila da je videla vrane istog dana u kojem je u Kueretaru pogubljen meksički car Maksimilijan I, član dinastije Habsburg-Lothringen, kojeg su meksički monarhisti uz podršku francuskog cara Napoleona III proglasili carem Meksika.

Stanovnici Majerlinga otkrili su pak da su čuli njihovu pesmu, kratko i tiho graktanje, u noći u kojoj je nasilnom smrću ubijen naslednik carstva Rudolf Habsburški i njegova ljubavnica, baronica Vetsera, u januaru 1889.

'Mnogi govore da su ih videli, ali malo ko daje racionalno objašnjenje za ovaj fenomen. U Austriji ima mnogo gavrana, ali nikome ne pada na pamet da pripiše njihovu prisutnost kao naznaku nesreće za Habsburgovce sve dok se, nakon što se nešto dogodi, ne sete da su negde uočili grupu od tri te vrste ptica dan pre ili na sam dan nesreće. Odmah to postaje priča o tri zlokobne ptice, inkarnacije tri princa Argavije’, stoji u knjizi diplomata.

Kraljica Marija Kristina, po rođenju Habsburgovka, po braku Burbonka, ove je priče je pričala svojim španskim rođacima, a Alfonso XIII i njegova supruga Viktorija Eugenia smatrali su ih samo starim legendama koje su se prenosile kako bi impresionirale praznoverne, ali i zaplašile decu pre spavanja. No prokletstvo tri gavrana dobilo je sasvim novo značenje za špansku kraljevsku porodicu u leto 1934. godine.

U avgustu te godine tragično je preminuo infant Gonzalo od Španije, poznat i kao Gonzalo od Burbona i Battenberga, najmlađi od sinova španskog kraljevskog para. Sa samo 19 godina doživeo je samobraćajnu nesreću u austrijskom gradu Pörtschachu.

Infant Gonzalo od Španije
foto: Wikipedia

Iako je bila reč o lakšim povredama, Gonzalo je bolovao od hemofilije pa je iskrvario u naručju svog oca i sestara, infanti Beatriz i Kristine. Upravo zbog toga kletva o tri gavrana dobila je sasvim drugačije značenje za špansku kraljevsku porodicu.

'Izvesna praznoverna Austrijanka napisala mi je, nedugo nakon Gonzalove nesreće, da je iz svog vrta, smeštenog na periferiji Beča, videla kako prolaze tri habsburška gavrana, a oni prema staroj legendi najavljuju nesreću', stoji u knjizi Almagra San Martina, u kojoj su nabrojane tajanstvene nesreće koje su doživjeli nasljednici Burbonaca i unuci kraljice Marije Cristine, a među koje spadaju kraj princa od Asturije, dramatična sudbina infante Jaime, prerana smrt Gonzala, kao i progonstvo Alfonsa XIII i njegova smrtna kazna u Rimu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs