godišnjica

8 godina od smrti Ejmi Vajnhaus: Ovako je govorila o životu buntovnica jedinstvenog glasa!

Bila je jedan od najboljih vokala ikada, a njen život je prerano prekinut

Celebrities
Autor:
8 godina od smrti Ejmi Vajnhaus: Ovako je govorila o životu buntovnica jedinstvenog glasa!
Foto: Profimedia

Danas se navršava 8 godina od smrti Ejmi Vajnhaus, koja je je preminula u 27. godini u svom domu u Londonu.

Muzički svet je tada izgubio jedan od najvećih ženskih vokala i talenata. Ejmi je te kobne večeri imala pet puta više alkohola u krvi nego što je dozvoljeno vozačima, zbog čega je usledio zastoj u disanju. Zvaničan uzrok smrti bio jetrovanje alkoholom.

Svoj poslednji koncert pevačica je održala 18. juna 2011. u Beogradu. Svi posetioci su bili očevici teškog stanja u kojem se Ejmi nalazila, jer je očigledno bila pod uticajem opijata. Međutim, tada niko nije mogao ni da pretpostavi da će to da bude njen poslednji koncert u životu.

Na današnji dan, kada se njeni fanovi prisećaju njenog muzičkog umeća, u stranim medijima se piše o tome šta je pevačica jedinstvenog glasa te noći pretraživala na internetu.

Endrju Moris, njen nekadašnji telohranitelj i prijatelj, otkrio je detalje kobne i teške noći, koji su izazvali emotivne reakcije njenih fanova.

Poslušajte nikad objavljenu pesmu Ejmi Vajnhaus! (VIDEO)

foto: Profimedia

Naime, u noći kada je preminula, Ejmi je zatečena kako gleda svoje spotove na Jutjubu. Veliki uspeh koji je stekla s albumom 'Back to black', očigledno nije bio dovoljan da odluči da promeni svoje životne navike koje su joj godinama pravile velike probleme.

Ejmi Vajnhaus je rođena 14. septembra 1983. godine u Enfildu u Londonu u jevrejskoj porodici, majke Dženis, oca Miča i brata brata Aleksa. Ali, kada je imala samo devet godina roditelji su se razveli, što je Ejmi teško podnela. To traumatično iskustvo pratilo ju je i kasnije, te je u pesmi "Frank" razotkrila bol koji je živeo u njoj nakon raspada porodice.

Muziku i pozorište je zavolela kao devojčica. Odrasla je uz džez muziku, a već kao tinejdžerka je ispoljavala buntovni karakter zbog čega je i bila izbačena iz škole uprkos talentima koje je ispoljavala.

U tom periodu počela je da razvija loše navike, koje su je na kraju koštale života. Sa samo 13 je probušila usnu, ubrzo uradila i prvu tetovažu, a već u sledećem momentu je eksperimentisala s marihuanom i ulazila u svet narkotika.

Po klubovima je počela da nastupa sa 16 godina kada je i snimala niskobudžetne demo snimke. Prvi album snimila je tri godine kasnije.

Nesrećna od detinjstva, pobedili je demoni: 5 godina od smrti Ejmi Vajnhaus! (FOTO, VIDEO)

foto: Profimedia

Na albumu "Frenk" bilo je pop pesme sa primesama džeza koje su brzo postale hitovi, pa su joj donele nominacije za prestižne nagrade. Široj publici je brzo postalo jasno da se radi o autentičnoj i posebnoj muzičkoj pojavi. Ejmi je po svemu bila drugačija. Za njen raskošan i neobičan glas ne postoje prave reči, jer je pevala bolje od "originalnog, zanimljovog, kvalitetnog, tačnog, neobičnog pevanja."

Čuveni Džordž Majkl je izjavio da je smatra "najboljim ženskim vokalom koji je čuo u čitavoj svojoj karijeri." Čak je i Kit Ričards upozoravao da "ona neće još dugo biti tu" ako ne promeni ponašanje.

Ejmi je ostala upamćena i po zanimljivim citatima o životu:

" Zaljubljujem se svakog dana. Ne u ljude, već u situacije".

"Udarila su me kola dok sam se vozila biciklom na putu do kuće. I dalje se vozim do kuće".

"Mislim da to što se boriš nema mnogo veze sa tim koliko si veliki, već sa tim koliko je besa u tebi".

"Ako sviraš instrument, postaješ bolji pevač. Što više sviraš, bolje ćeš da pevaš, a što više pevaš, bolje ćeš da sviraš".

"Svaka loša situacija je bluz pesma koja čeka da to postane".

"Život je kratak. Može da se desi bilo šta, a obično se i dešava, nema svrhe da sedite i mislite o ako bih, ali ja bih".

"Kada sam nervozna, posrćem, i moram da nastavljam da se zaustavljam i počinjem".

Ako ne možete da sami raščistite stvari sa sobom, niko vam ne može pomoći. Za neke je dobro da se rehabilituju, dok za druge nije.

Kad ste u blizini dece, možete i sami da budete dete i pretvarate se da je život magija i ne morate da budete znojavi čovek koji svakog dana ide na posao.

Ne bih sebe nazvala feministkinjom, ali jednostavno ne volim devojke koje se prave da su glupe zato što je tako lakše.

Da podsetimo, za smrt pevačice najviše se krivio njen bivši suprug Blejk Fider- Sivil koji je u jednom intervjuu priznao da je odgovoran za uvlačenje svoje bivše supruge u svet droge i da žali zbog toga.

"Uvek ću se osećati krivim, ali nisam više spreman da budem jedina osoba koju krive. Ejmi nije radila ništa što nije htela da radi. Uvek ću nositi teret krivice i danas mislim da sam je trebalo drugačije da se ponašam. Mi smo bili zajedno šest ili sedam godina s prekidima. Naša veza je bila turbulentna, ako to želite tako nazvati. Imali smo jedan veći raskid koji su popratili mediji, ali smo se pomirili. Godinama me prozivaju zbog drogiranja, ali istina je da smo se nas dvoje drogirali nekih šest meseci tokom našeg braka i to je to. Pre toga Ejmi nije uzimala drogu, samo je pušila marihuanu, a ja sam uzeo heroin samo četiri ili pet puta', ispričao je tada voditelju na televiziji.

Ljubavna priča Ejmi Vajnhaus: Žena koja je do smrti volela probleme! (FOTO)

(Stil.Kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs