Prelep ukras, verni čuvar

Crnooku Suzanu svaka kuća treba da ima: Ovaj cvet vas čuva od zlobnih komšija! (FOTO)

Neka baš ova prelepa biljka krasi gole zidove u kući, trem ili baštu
Bašta
15:46h Autor:
Crnooku Suzanu svaka kuća treba da ima: Ovaj cvet vas čuva od zlobnih komšija! (FOTO)
Foto: Profimedia

Crnooka Suzana (Thunbergia alata) je biljka penjačica, koja pripada porodici Acanthaceae. U Nemačkoj je poznata kao "Crna Suzana", a Španci je zovu "oko pesnika" ili "oko ptice".

Potiče iz jugoistočne Afrike, jednogodišnja je biljka i može da naraste i do 3 m uvis. Može se gajiti iz semena, a cveta već 2 meseca nakon setve.

Ovo balkonsko cveće uspeva svima: Cveta od proleća do jeseni i ne smeta mu ništa! (FOTO)

Cvetovi su karakteristične narandžaste boje, a ima sorti i sa belim i žutim cvetićima. Crnoooka Suzana se obično sadi na balkone kao "živa zavesa". Veoma lepo izgleda u saksiji, a drvene štapove treba složiti kao šator i usmeriti biljku na to. Isto tako lepo može da izgleda i u visećoj korpi kada se spušta niz nju.

Poreklo imena

Crnooka Suzana je dobila ime, kao što već i možete naslutite, po svom karakterističnom cvetu koji ima crno oko u sredini. Ova zanimljiva dekorativna biljka poseduje elegantne tamno-zelene listove i specifične cvetove sa tamnim okom u sredini koji počinju da se otvaraju u junu i nastavljaju sve do prvih mrazeva.

Uzgoj i nega

Ova biljka se uzgaja na toplim u osunčanim mestima, koja su zaštićena od vetra. Ne voli sveža i kišovita leta. Treba je posaditi u dobro dreniranoj i hranljivoj zemlji. Ukoliko želite da je gajite u kući, onda se seje u rano proleće.

Posadite rajski vrt koji se sam održava: Ovo cveće zahteva minimum pažnje! (FOTO)

Cvetnjak treba napuniti fino prosejanom zemljom, a seme sejati plitko, tik da leži neposredno ispod površine zemljišta. Zatim se cvetnjak prekrije staklenom pločom i parčetom papira, a pošto se pojave mlade biljčice, onda ukloniti ploču i papir.

Crnooka Suzana treba da se uzgaja u prostranom cvetnjaku, gde ćete zajedno posaditi nekoliko biljaka. Ova biljka voli tople i svetle prostorije, gde može da raste veoma brzo, stoga brzo zahteva i potporu (oko koje će se uvijati suprotno od kretanja kazaljke na časovniku). To je obično štapić ili savijena žica, koji se umetnu u cvetnjak.

Podnosi puno sunca, ali opet zahteva zaštitu od direktne sunčeve svetlosti kada je naročito toplo. Pošto se drži na sunčanom mestu, odnosno napolju ili na prozoru u kući, treba joj obezbediti dosta vode. Ponekad neće biti dosta ni da je zalivate jednom dnevno. Prihranjivanje se obavlja jednom nedeljno.

Zimi ovo cveće ne cveta obilno, a izgubi i nekoliko listova. Ukoliko je vazduh u prostoriji gde se ova biljka gaji veoma suv, treba je redovno poprskati. Crnooku Suzanu možete da kupite u rasadnicima, a cena ovog cveća je oko 200 dinara.

Zbog svoje bujnosti, mnogi je nazivaju najlepšim paravanom koji štiti od radoznalih pogleda komšija.

Kako da sredite dvorište ovog proleća: Sva lepota i raskoš cveća! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs