OVO PONAŠANJE VAM OTKRIVA DA IMATE POSLA SA NARCISOM: 5 rečenica kojima pokušavaju da manipulišu i izokrenu istinu

Oni će na sve načine pokušati da izbegnu odgovornost za svoje ponašanje i nikada neće priznati krivicu

Lepi & Zdravi
OVO PONAŠANJE VAM OTKRIVA DA IMATE POSLA SA NARCISOM: 5 rečenica kojima pokušavaju da manipulišu i izokrenu istinu
Foto: Shutterstock

Narcisi imaju posebno izražen smisao za izbegavanje odgovornosti i prebacivanje krivice na drugu osobu. Oni koriste posebno osmišljen jezik kako bi zaobišli krivicu i učinili druge da izgledaju kao da su oni ti koji su pogrešili.

Ovo su neki znaci koji otkrivaju narcise:

1. 'Ova krivica nikako nije moja.'

Kad situacija krene po zlu, poslednja stvar koju narcis želi je biti odgovoran. Imaju neverovatnu sposobnost prebaciti odgovornost i okrenuti ploču u poslednjem trenutku. Ova je fraza njihov obrambeni mehanizam. Omogućuje im izbeći krivicu i prebaciti je na nekoga ili nešto drugo. Cilj je osloboditi se svih nedela i zadržati besprekornu sliku o sebi.

2. 'Samo preteruješ…'

Ako baš uviek kada pokušate s osobom razgovarati o problemu budete odbačeni i opisani kao preosjetljivi, verojatno je reč o narcističkom obliku ponašanja. Ova je rečenica njihov način izbegavanja odgovornosti za nešto što bi trebali promeniti u svom ponašanju. Umesto da priznaju problem i pokušaju se promeniti, oni će radije prebaciti krivicu na drugu osobu zbog navodne preterane reakcije.

Devojka, Par, Raskid, Svađa, Rasprava
foto: Shutterstock

3. 'To je tvoje tumačenje situacije, a ne istina.'

Narcisi imaju poseban način izvrtanja reči tako da sve negativno mogu lako skloniti od sebe. Kada vam kažu nešto što vas boli, a vi ih prozovete zbog toga, njihova obrana često dolazi u obliku: "To je tvoje viđenje situacije..." Ovaj izraz učinkovito prebacuje krivicu s onoga što su vam rekli ili učinili. To je lukav način da kažu kako problem nije u njihovom ponašanju, već u vašem razumevanju ili preosetljivosti.

4. 'Učinio/la sam to za tebe.'

Jedan od suptilnijih načina na koji narcisi izbegavaju odgovornost je tvrdnja da su njihovi postupci zapravo bili za vašu korist. Reći će stvari poput: "Učinio/la sam to za tebe...", pretvarajući svoja nedela u nesebična dela. To je manipulativna taktika osmišljena kako bi vas naterala na pitanje jesu li njihovi postupci zaista bili pogrešni.

5. 'Niko nije savršen.'

Svi grešimo i istina je da niko nije savršen. Međutim, kada narcis kaže: "Niko nije savršen...", on ne priznaje svoje mane, već koristi tu frazu kao štit od kritike. Ovo nije priznanje njihovih nedostataka ili pokušaj poboljšanja ponašanja, nego način normalizovanja onoga što nikako ne bi trebalo biti normalizovano.

Stil / Sensa

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs