Najveći liričar srpskog romantizma

Pre 111 godina: Na današnji dan preminuo Jovan Jovanović Zmaj

Pored lirskih pesama, pisao je satirične i političke, a prvi je pisac u srpskoj književnosti koji je pisao poeziju za decu
Vesti
00:52h Autor:
Pre 111 godina: Na današnji dan preminuo Jovan Jovanović Zmaj
Foto: Wikipedia / Magnus Manske

Srpski pisac i lekar Jovan Jovanović Zmaj, jedna od najznačajnih ličnosti srpskog društva u drugoj polovini 19. veka, preminuo je 14. juna 1904. godine, prenosi National Geographic.rs.

Jovan Jovanović Zmaj je bio jedan od najvećih liričara srpskog romantizma. Po zanimanju bio je lekar, a tokom celog svog života bavio se uređivanjem i izdavanjem književnih, političkih i dečjih časopisa. Najznačajnije Zmajeve zbirke pesama su „Đulići“ i „Đulići uveoci“, prva o srećnom porodičnom životu, a druga o bolu za najmilijima. Pored lirskih pesama, pisao je satirične i političke, a prvi je pisac u srpskoj književnosti koji je pisao poeziju za decu. Sremska Kamenica je nekada nosila ime Zmajeva Kamenica, u čast Jovana Jovanovića Zmaja.

Rastavila ih smrt: Kanadski pevač i njegova devojka se ugušili!

Dve najbolje zbirke njegovih pesama su „Đulići“ i „Đulići uveoci“. Veliki broj njegovih šaljivih i dečjih pesama, štampanih po raznim listovima i časopisima, izašao je u dva izdanja celokupnih dela: „Pevanija“ i „Druga pevanija“.

Poslednje su štampane zbirke: „Snohvatice“ i „Devesilje“. U prozi je napisao jednu pesničku legendu („Vidosava Branković“) i jedan šaljivi pozorišni komad („Šaran“).

Zmaj je i prevodio, naročito iz mađarske književnosti. Najbolji su mu prevodi mađarskog pesnika Šandora Petefija. Pored ostalih pesama, od njega je preveo spev „Vitez Jovan“.

Najveći vojskovođa u istoriji: Godišnjica smrti Aleksandra Makedonskog

Iz nemačke poezije prevodio je Getea („Herman i Doroteja“, „Ifigenija u Tavridi“) i s uspehom podražavao Hajneovu ljubavnu liriku i epigram i orijentalsku poeziju Fridriha Bodenšteta („Pesme Mirca Shafije“). Od ostalih prevoda iz strane književnosti najpoznatiji su „Demon“ od Ljermontova i „Enoh Arden“ od engleskog pesnika Tenisona.

Pored Zmaja, uređivao je satirične listove „Žižu“ i „Starmali“. Od 1880. do smrti izdavao je dečji list „Neven“, najbolji srpski dečji list tog vremena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs