Razlog je jednostavan

Jutros vam ni prva kafa nije pomogla? Danas je najdepresivniji dan u godini, evo zašto!

Stručnjaci kažu da je treći ponedeljak u januaru najdepresivniji dan u godini!
Vesti
18:48h Autor:
Foto: Thinkstock

Probudili ste se mrzovoljni, umorni i ljuti? Čak vam ni jutarnja kafa nije popravila raspoloženje?

 

Možda se razlog delimično krije u činjenici da je danas takozvani "tužni ponedeljak". Naime, stručnjaci kažu da je treći ponedeljak u januaru najdepresivniji dan u godini!

 

Psiholog Klif Arnel je 2005. godine definisao današnji dan kao "tužni ponedeljak", uzevši u obzir stanje na bankovnom računu posle praznika, niske temperature i niz drugih faktora. Osim toga, tokom januara objavi se najviše razvoda u svetu, a na Tviteru osvane najviše negativnih poruka.

 

Psiholog Arnel primenio je sledeću formulu:

 

[W+(D-d)]xTQ/MxNA, u kojoj W predstavlja vremenske prilike, D dug, d mesečnu zaradu, T vreme proteklo od Božića, Q vreme proteklo od naših propalih pokušaja da nešto uradimo, M nizak nivo motivacije i NA potrebu za preduzimanjem akcije.

 

Naš predlog kako da pobedite današnju depresiju jeste da što više vremena provedete na svežem vazduhu. Čizme na noge, utoplite se dobro, kapa na glavu i pravac šetnja.

 

Razlog je vrlo jednostavan! Boravak u prirodi snabdeva telo vitaminom D, toliko neophodinim za dobro funkcionisanje organizma. Naime, mnogi ljudi ništa ne znaju o tome koliko je vitamin D važan za naše zdravlje. Prema najnovijim istraživanjima, vitamin D sprečava osteoporozu, depresiju, rak prostate, rak dojke, utiče na dijabetes i gojaznost.

 

Danski naučnici otkrili su da je najjeftiniji i najlakši način da se i tokom zime snabdete dovoljnom količinom vitamina D da izađete napolje. Da, dobro ste pročitali, nema veze što nema sunca.

 

Jedina besplatna terapija na svetu: Nedostatak ovog vitamina ozbiljno ugrožava zdravlje!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs