Strašno

VRHOVNI SUD AMERIKE UKINUO PRAVO NA ABORTUS: Evo šta to zapravo znači!

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Dežava (SAD) objavio je u petak, 24. juna 2022. godine presudu kojom je okončao pola veka dugo pravo na pobačaj, javio je AP

Vesti
Autor:
VRHOVNI SUD AMERIKE UKINUO PRAVO NA ABORTUS: Evo šta to zapravo znači!
SUD U AMERICI UKINUO PRAVO NA ABORTUS, Foto: Profimedia

Sud u kojemu dominiraju konzervativci poništio je odluku “Roe protiv Wadea” iz 1973. koja je garantovalo to pravo. Šest sudija je glasalo "za", a trojica "protiv".

Sud je u presudi naglasio da abortus nije zabranjen, ali da sada pojedine države mogu same dopustiti ili ograničiti prekid trudnoće.

"Ustav ne daje pravo na pobačaj. Roe i Casey su poništeni, a olašćenje za regulisanje pobačaja vraćena je narodu i njegovim izabranim predstavnicima", deo je nove odluke koju je objavio sud.

Američki predsednik Džo Bajden ocenio je da je to "realizacija ekstremne ideologije", dok je njegov prethodnik Donald Tramp rekao da je "presudu doneo sam Bog".

PREISPITIVANJE LEGALIZACIJE ISTOSPOLNIH BRAKOVA

Sudija Klarens Tomas – koji se smatra najkonzervativnijim članom Vrhovnog suda – napisao je dodatno mišljenje glasajući za poništavanje prava na abortus.

U njemu Tomas ide dalje i traži od suda da "preispita" tri ranije odluke Vrhovnog suda.

On traži da se preispitaju predmeti "Griswold", koji štiti pravo na kontracepciju, "Lawrence", koji je poništio zakone protiv sodomije, i "Obergefell", koji je legalizovao istospolne brakove širom zemlje.

U slučaju Roe protiv Wadea iz 1973. Vrhovni je sud presudio sa sedam glasova ”za” i dva ”protiv” da je pravo žene na prekid trudnoće zaštićeno američkim ustavom.

Ta presuda je dala Amerikankama apsolutno pravo na pobačaj u prva tri meseca trudnoće, ali je dopustila ograničenja u drugom tromesečju i zabrane u trećem.

Sud je do sada dozvoljavao saveznim državama da regulišu, ali ne i da zabrane abortus.

Poslednja presuda Vrhovnog suda SAD-a donesena je u slučaju Dobbs protiv Jackson Women’s Health Organization, u kojem se klinika za pobačaje u Misisipiju usprotivila naporima države da zabrani pobačaj nakon 15 nedelja trudnoće.

ZAKONI O OGRANIČENJIMA SPREMNI

Očekuje se da će polovina američkih država uvesti nova ograničenja ili zabrane, a milioni žena u SAD-u izgubit će to dosadašnje zakonsko pravo, piše BBC.

Trinaest ih je već donelo zakone koji će automatski zabraniti abortus nakon presude Vrhovnog suda. To su Arkansas, Ajdaho, Kentaki, Lusijana, Misisipi, Misuri, Severna Dakota, Južna Dakota, Tenesi, Utah, Teksas, Oklahoma i Vajoming.

Razlikuju se po tome kako zabranjuju pobačaje. Ajdaho daje izuzetak za silovanje ili incest, a Kentaki samo ako je život trudnice u opasnosti.

U Lusijani bi zdravstveni radnici mogli biti osuđeni na deset godina zatvora zbog pobačaja. U Misuriju je zatvorska kazna 15 godina.

Ajova, Džordžija, Ohajo i Južna Karolina su među državama koje su donele zakone koji ograničavaju pobačaj nakon šeste nedelje trudnoće, pre nego što neke žene uopšte znaju da su trudne.

Iako su trenutno blokirani od strane sudova, ti bi zakoni mogli stupiti na snagu sada kada je Vrhovni sud promenio pravni okvir.

Brojne druge američke države će verovatno ubrzo doneti nova ograničenja.

Nekoliko trenutaka nakon odluke, državni tužitelj iz Misurija Erick Šmit izdao je mišljenje kojim se pokreće državni zakon protiv pobačaja, a koji zabranjuje postupak osim u hitnim slučajevima.

Ukupno se očekuje da će pristup pobačaju biti prekinut za oko 36 miliona žena u reproduktivnoj dobi, prema istraživanju Planned Parenthood, zdravstvene organizacije koja pruža pobačaje.

Oko 630.000 pobačaja prijavljeno je američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti u 2019., poslednji su dostupni podaci koje je objavio AP, uz napomenu da nedostaju informacije iz nekih država.

Amerikanci imaju različite stavove o toj temi.

U anketi AP-NORC sprovedenoj u junu prošle godine, 61 posto je reklo da bi pobačaj trebao biti legalan u većini ili svim okolnostima u prvom tromesečju trudnoće.

Međutim, 65 posto je reklo da bi pobačaj trebao biti nezakonit u drugom tromesečju, a 80 posto se protivi abortusu u trećem tromesečju.

Većina Amerikanaca od 62 posto, prema anketi Pewa iz 2019. smatra da bi abortus trebao biti legalan u svim ili većini slučajeva, a 38 posto da bi to trebalo biti protivzakonito u svim ili većini slučajeva. Slične brojke objavio je CBS News 2021. godine.

REAKCIJE DEMOKRATA I REPUBLIKANACA

Predsednica Predstavničkog doma i zastupnica Demokratske stranke Nensi Pelosi nazvala je današnju odluku postizanjem “mračnog i ekstremnog cilja Republikanske stranke da se oduzme pravo žena da donose vlastite odluke o reproduktivnom zdravlju”.

Pelosi je okrivila “Donalda Trampa, Miča Mekronela, Republikansku stranku i njihovu većinu u Vrhovnom sudu” da su Amerikankama dali “manje slobode od njihovih majki”.

Američki predsednik Džo Bajden je rekao da veruje da je presuda “Roe protiv Wadea bila odluka koja je napravila ravnotežu između prava žene na izbor i mogućnosti države da reguliše pobačaje.

Taj je kompromis, rekao je, “prihvatljiv većini Amerikanaca različitih vera i porekla”.

Bajden je dodao da je presuda “Roe protiv Wadea” decnijama preživela administraciju obe strane – sve do Donalda Trampa.

“Da ne bude zabune, ova odluka je kombinacija namernog napora tokom desetleća”, rekao je, dodajući da je to realizacija “ekstremne ideologije”.

Ocenio je da je ta odluka “greška koja oduzima tako temeljno pravo”.

Bivši predsednik Donald Tramp imenovao je tri konzervativne sudije na Vrhovnom sudu tokom svog mandata.

“Bog je doneo ovu odluku”, kazao je Tramp za Fox News i dodao da je ovo “poštovanje Ustava i da će odluka ostaviti državama da regulišu to pitanje “gde je oduvek pripadalo”.

Bivši američki potpredsednik Majk Pence pohvalio je ovu odluku, rekavši da je “život pobedio”.

“Kada smo dobili ovu drugu priliku za život, ne smemo se odmarati i ne smemo popustiti sve dok se svetost života ne vrati u središte američkog zakona u svakoj državi u zemlji”, rekao je.

Predstavnici Demokratske stranke su u Senatu SAD-a pokušali doneti zakon i umanjiti štetu ako Vrhovni sud poništi pravo na abortus, ali je on odbijen zbog protivljenja predstavnika Republikanske stranke.

Reakcije iz sveta

Britanski premijer Boris Džonson opisao je odluku američkog Vrhovnog suda kao “veliki korak unazad”.

“Presuda je ostavila milione žena u SAD-u u nesigurnosti u pogledu budućnosti svojih reproduktivnih prava i ima ogroman uticaj na razmišljanje ljudi širom sveta”, rekao je Džonson.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs