STARO VEROVANJE

DANAS JE SVETI JOVAN MILOSTIVI: Da oterate zlo i nesreću iz života obavezno uradite OVO!

Praznik koji slavi dobrotu

Vesti
07:57h Autor:
DANAS JE SVETI JOVAN MILOSTIVI: Da oterate zlo i nesreću iz života obavezno uradite OVO!
Foto: Shutterstock

Pravoslavni vernici 25. novembra obeležavaju praznik koji je posvećen Svetom Jovanu Milostivom - svecu dobrote, kako ga simbolično nazivaju. Sveti Jovan Milostivi bio je patrijarh Aleksandrijski koji je živeo krajem šestog i početkom sedmog veka.

Rođen je na Kipru u kneževskoj porodici, a od malena je vaspitavan u hrišćanskom duhu. Njegova žena i deca su rano umrli, a on s eposvetio veri. Poznat je po mislosrđu, blagoj naravi, krotosti, čovekoljublju i dobrim delima. Govorio je: Ako želiš blagorodstva, ne traži ga u krvi nego u dobrodetelji, jer je to pravo blagorodstvo".

Smatrao je da Bog ne može njemu pomoći ako on ne pomogne drugima. Posebno je vodio računa o lekovitom praštanju. Jednom kada je prinosio svoj dar oltaru setio se reči Isusa Hrista - "ako prineseš dar svoj k oltaru i onde se opomeneš da brat tvoj ima nešto na te". Setio se da jedan klirik ima loš odnos sa njim, a onda je ostavio darove, prišao kliriku i zamolio ga za oproštaj, a onda se tek vratio oltaru.

molitva
foto: Shutterstock

Preminuo je na Kipru 620. godine, a njegove mošti prenete su najpre u Carigrad, potom u Budimpeštu i najzad u Presburg. sve hrišćanske crkve slave Svetog Jovana Milostivog i nazivaju ga svecem dobrote.

Zbog toga se veruje da danas posebno treba da budemo mislostivi i podsetimo sebe koliko je važno da budemo dobri prema drugima i pomognemo. Potrudite se da započnete krug dobrih dela jer se dobro dobrim vraća. Postoji običaj da se danas i pomirite sa ljudima sa kojima ste u konfliktu i oprostite onima koji su vas povredili - to će biti lekovito za vašu dušu. Veruje se da oproštaj donosi višestruko blagostanje i sreću.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs