O roditeljstvu

Da li ste previše zaštitnički nastrojeni prema deci: Evo zašto im takvo ponašanje samo škodi!

Dete mora samo da se suoči sa problemima. Ukoliko ga stalno štitite ono nikada neće znati šta je odgovornost

Vesti
09:56h Autor:
Da li ste previše zaštitnički nastrojeni prema deci: Evo zašto im takvo ponašanje samo škodi!
Foto: Shutterstock

Deca moraju da odrastu, ali roditelji toga često nisu svesni. Da li ste i vi u kategoriji onih koji previše štite svoje mališane, ne puštajući ih da snose posledice za svoje ponašanje? Ukoliko jeste, vreme je da to ispravite, jer mališanima samo pravite medveđu uslugu.

Elen Rouz , autorka nekoliko knjiga o vaspitanju dece, upozorava da ako je vaše dete previše zaštićeno, ne ispunjava svoje obaveze, jer vi uvek za njega podmećete leđa, ono neće naučiti da bude odgovorno niti će razviti osećaj za to šta je važno u životu.

Kada roditelji postaju najsrećniji: Nauka kaže - kad deca odrastu i odsele se!

"Deca moraju da vide vašu razočaranost jer nisu nešto dobro uradili i važno je da znaju da očekujete da to isprave", kaže ona.

"Mnogi roditelji ne dopuštaju deci da odrastu. Ne dopuštaju im da preuzmu odgovornost za svoje ponašanje i nauče šta znači biti samostalan i imati samokontrolu. Kada imate dete od osam, devet godina koje ne može da izađe na kraj sa tim da nije uvek sve po njegovom i da neće uvek dobiti ono šta želi, morate da shvatite da ste vi kao roditelj takođe krivi za takvo ponašanje".

U porodilištu sam imala cimerku: Njen muž joj je svaki dan donosio samo jednu stvar...

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs