Zasadi drvo

Pokrenut najveći projekat sadnje drveća u Srbiji

Četvoromesečna kampanja ogleda se u tome što ćemo edukovati građane, govoriti o značaju šuma, zajedno otvoriti sezonu jesenjeg pošumljavanja i dati priliku svakom građaninu da zasadi svoje drvo

Vesti
Autor:
Pokrenut najveći projekat sadnje drveća u Srbiji
Foto: Kurir

Kada planirate bolju budućnost i imate viziju, sadite drveće. Akcijom „Zasadi drvo“ znatno ćemo obnoviti površine pod šumom, ali i rešiti neke druge probleme, poput poplava. Cilj je da se zasadi što više stabala drveća, odnosno više nego što bi kroz proces razvoja industrijske proizvodnje nestalo.

Ovo je juče izjavio Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na konferenciji u Botaničkoj bašti „Jevremovac“, kojom je zvanično započeta najveća akcija sadnje stabala u Srbiji „Zasadi drvo“, u organizaciji „Adrija medija grupe“ i dm markta“ zajedno sa institucionalnim partnerima.

Ministar je istakao da bez šuma ne može da se reši ni problem poplava, kao ni zagađenost vazduha u gradovima.

- Nastojaćemo da se sadnja obavi tamo gde je najpotrebnije. Predložiću da to budu područja gde je bilo bujičnih poplava i gde postoji potreba da se uspori tok vode - izjavio je Nedimović.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimovićfoto: Kurir / Marina Lopičić

Akcija od velikog značaja

Saša Stamatović, direktor Uprave za šume, istakao je da su ovakve akcije veoma važne.

- Nije slučajno da ekonomija i ekologija imaju iste reči, jer obe se bave staništem u kojem živimo. Uprava za šume dobila je veći budžet za šume, sa 450 na 750 miliona - izjavio je Stamatović.

Prof. dr Milan Veljić iz Instituta za botaniku i upravnik Botaničke bašte „Jevremovac“ rekao je da je siguran da će ova akcija uspeti.

- Veoma je važno da znamo šta se na ovim prostorima može saditi i kako. Mi podržavamo ovu akciju, koja će sigurno uspeti - kaže Veljić.

Velika promena za Srbiju

Prema rečima Siniše Mitrović, rukovodioca Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije, ova akcija je velika šansa i prilika za sve nas.

- Klimatske promene koje su remontovale Srbiju poslale su veliku poruku, ne samo političkoj eliti nego svim građanima, da navike moraju da se menjaju. Mislim da će akcija „Zasadi drvo“ biti velika promena za Srbiju - kaže Mitrović.

Uključi se i ti

„Adrija medija grupa“ i „dm drogerie markt“ zajedno sa institucionalnim partnerima Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Upravom za šume, JP „Vojvodinašume“, JP „Srbijašume“, Privrednom komorom Srbije, pokretom Gorana Srbije i Botaničkom baštom „Jevremovac“, pokrenuli su projekat „Zasadi drvo“ s ciljem da se podigne svest o značaju pošumljavanja područja kojima je to potrebno i načinima očuvanja životne sredine.

Važnost ove četvoromesečne kampanje ogleda se u tome što ćemo edukovati građane i govoriti o strategiji i radu, kao i značaju šuma, i zajedno otvoriti sezonu jesenjeg pošumljavanja i dati priliku svakom građaninu da zasadi svoje drvo. Jednodnevna radna akcija biće organizovana poslednje subote u oktobru, a tačne lokacije šumskih gazdinstava, kao i ostale lokacije širom Srbije i broj sadnica prema kome se realizuje ceo projekat biće objavljeni krajem avgusta.

AMG i DM sa institucionalnim partnerima
AMG i DM sa institucionalnim partnerimafoto: Kurir / Marina Lopičić

Igor Žeželj, direktor AMG, rekao je da ova akcija važna za sve nas i da se nada da će imati veliki odziv građana.

- Prošle godine smo dosta radili na promociji održivog razvoja, a ove godine pokrenuli platformu za partnerstva i inkluziju što većeg broja kompanija i svih onih koji mogu da pomognu da se održivi razvoj ne samo promoviše već i desi. Hvala svima koji su prepoznali ovu akciju i priključili se - rekao je Žeželj.

Predrag Petrović, predstavnik „dm drogerie markta“, rekao je da mu je veliko zadovoljstvo da zajedno sa „Adrija medija grupom“ pokreću ovaj projekat.

- Želimo da pružimo građanima priliku da učestvuju u ovoj važnoj inicijativi. Naša kompanija se konstantno bavi temom održivosti i podržavamo inicijative za očuvanje životne sredine. Podržali smo i inicijativu „Čepom do osmeha“, u okviru koje smo sakupili više od 30 tona čepova. Kroz ovu akciju zasadićemo 15 hektara šume, a sadnju ćemo proširiti širom zemlje. Ovo je najveća akcija sadnje drveća i želimo da pozovemo i građane da nam se priključe i zasade svoj kiseonik - rekao je Petrović.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs