narodno verovanje

Narodna verovanja za duhovni ponedeljak: Do kraja godine ćete se udati ako ovo poklonite momku!

Danas se ne rade nikakvi teži poslovi, a u nekim krajevima Srbije se vreme provodi isključivo sa porodicom

Vesti
14:33h Autor:
Narodna verovanja za duhovni ponedeljak: Do kraja godine ćete se udati ako ovo poklonite momku!
Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju drugi dan jednog od najvećih praznika Duhovi koji se uvek obeležava 50 dana nakon Vaskrsa i deseti dan posle Spasovdana.

Ovaj hrišćanski praznik poznat je još i kao Trojica ili Silazak Svetog Duha na Apostole. Po učenju – Hristos je obećao, Bog Otac dozvolio, a Sveti Duh sišao.

Hrišćani ovaj praznik slave i kao dan “rođenja Crkve” s obzirom na to da Dela Apostolska donose da su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se “dalo krstiti te su primili Duha Svetoga“.

Slično, kao i Božić i Vaskrs, i Trojice se slave tri dana, pa je i danas crveno slovo jer se proslavlja Duhovski ponedeljak.

Obucite dete od glave do pete: Gde pronaći letnju modernu, kvalitetnu odeću po niskim cenama?

foto: Shutterstock

Prema narodnim verovanjima, iako je reč o radosnim danima tokom tri dana Duhova se ne prave slavlja, kao što su svadbe, krštenja.

Trojice spadaju u velike praznike u Srbiji, a naročito u Šumadiji gde mnogo domova ovaj praznik slavi kao krsnu slavu.

Običaji nalažu da se u hramove unosi sveža zelena trava i cveće. Posle svete liturgije služi se večernje, na kome se kleči i pletu venci od trave i cveća, koji se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid.

Pored toga, i drugi narodni običaji vezuju Trojice za prisustvo cveća i drugog bilja.

Postoji verovanje da će devojke koje se umiju vodom u kojoj je stajalo cveće od kojeg se pletu venčići, preko cele godine imati čisto i belo lice.

Ako planiraju da se udaju uskoro svom izabraniku treba da poklone venčiće od cveća i, kažu naši stari – svadba će se održati do kraja godine.

Vaskršnji ponedeljak: Jedno jedino pravilo morate poštovati za početak Svetle nedelje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs