prijatno

Bogovski zimski ručak od ponedeljka do petka: 5 savršenih predloga!


Ova jela nisu komplikovana za pravljenje, a idealna su da ih jedete tokom zimskih dana jer će vas fino zagrejati i održati sitim

Recepti
09:28h Autor:
Bogovski zimski ručak od ponedeljka do petka: 5 savršenih predloga!
Foto: Shutterstock

Krem supa od krompira

Sastojci:

  • 350 grama krompira
  • 1l vode
  • 2 dl pavlake
  • 1/2 dl mleka
  • 3 kaššike narendanog sira
  • 50 grama maslaca
  • žumanca
  • so
  • biber
  • 60 grama dimljene slanine
  • bosiljak
  • karamelizovani luk
  • 30 rgama maslaca
  • 2 crvena luka
  • 2 kašike vinskog sirćeta,
  • kašičica mediteranskog začina
  • mesni temeljac
foto: Shutterstock

Priprema:

  • Prepržite luk s sirćetom i kuvajte dok ne ispari. Smanjite vatru, dodajte maslac i prelite s malo temeljca.
  • Dinstajte dok se ne zgusne pa ga začinite.
  • Krompire kuvajte dok ne omekšaju.
  • Ocedite vodu i stavite je sa strane, a krompir ispasirajte i vratite u lonac.
  • Dodajte maslac umućen sa žumancetom, nalijte pavlakom pomešano s mlekom i vodu u kojoj se krompir kuvao.
  • Ostavite supu na vatri da se dobro zagreje i dodajte bosiljak.
  • Poslužite s prženom slaninom i karamelizovanim lukom.

Bigos s kobasicama i kupusom

Sastojci:

  • 1 kilogram svinjetine
  • 3 domaće dimljene kobasice
  • 200 g suvog mesa
  • 150 g slanine
  • kg kiselog kupusa manja glavica kupusa
  • 250 g šampinjona
  • 6 suvih šljiva
  • 2 glavice luka
  • 2 čena belog luka
  • pasiran paradajz
  • ruzmarin
  • peršun
  • kim u prahu
  • so, biber i ulje

Nemate energije i stalno ste umorni: Bogato varivo od sočiva vraća snagu! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema:

  • Meso iseckajte na kocke, posolite, pobiberite, dodajte peršun, ruzmarin i kim te ga ostavite da odstoji sat vremena.
  • Isecite sveži kupus na trake, a narezani kiseli kupus isperite u hladnoj vodi i ocedite.
  • Iseckajte kobasice, a suvo meso i slaninu na manje komade.
  • U veliki lonac na ulju dinstajte seckani luk i zgnječeni beli luk.
  • Dodajte sveži kupus i iseckane šampinjone, pa kad malo sve omekša, posložite slaninu, dimljeno meso i kobasice.
  • Stavite jedan deo kiselog kupusa, suve šljive i koncentrat paradajza, te ubacite marinirano meso i ostatak kiselog kupusa.
  • Zalijte vodom i pustite neka krčka na laganoj vatri najmanje dva sata, može i duže.
  • Po potrebi zalivajte vodom ili temeljcem.

Pikantni juneći gulaš

Sastojci:

  • 500 grama junetine od buta
  • 2 luka 150 grama šargarepe
  • 20 ml ulja
  • 250 grama seckanog paradajza
  • kašičica ljute paprike
  • 1/2 kašike ajvara
  • čen belog luka
  • 1/2 čili papričice
  • kašika koncentrata paradajza
  • 1/2 kašike skrobnog brašna
  • kašika peršuna
  • so i biber

Gulaš iz rerne: Uživajte u jedinstvenom ukusu! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema:

  • Na ulju popržite junetinu iseckanu na kockice.
  • Dodajte seckani luk i seckanu šargarepu.
  • Dinstajte 5 minuta, sklonite s vatre i umešajte koncentrat paradajza, mlevenu papriku i beli luk.
  • Vratite na vatru, dodajte seckanu čili papričicu i paradajz, posolite i pobiberite.
  • Dodajte 8 dl vode i kuvajte poklopljeno oko 50 minuta, dok meso ne omekša.
  • Skrobno brašno razmutite u malo vode i sipajte u supu.
  • Kratko provuhajte, dodajte ajvar i pospite peršunom.

Gulaš s pivom

Sastojci:

  • 600 grama junetine
  • glavica luka
  • par suvih kobasica
  • suvi crveni feferoni
  • paprika babura
  • 2 paradajza
  • peršunov list
  • kašičica mlevene crvene paprike
  • 2 kašike masti
  • kumin
  • so i biber
  • seckani peršun i lovorov list
  • dl svetlog piva

Fiš paprikaš: Bogati ručak koji se pamti! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema:

  • Meso iseckajte na kocke, a kobasice na kolutove.
  • U većoj posudi zagrejte mast, pa propržite naseckani luk.
  • Kad omekša i postane staklast, dodajte meso i kolutiće kobasica.
  • Kratko pržite dok meso ne posivi, a kobasice se zapeku, pa dodajte papriku iseckanu na rezance.
  • Pospite mlevenom paprikom, ubacite lovorov list, posolite i zalijte vodom.
  • Kuvajte na laganoj vatri poklopljeno dok meso ne omekša, pa dodajte seckan paradajz.
  • Kuvajte dok svi sastojci ne omekšaju.
  • Dodajte mleveni kumin, pobiberite i zalijte pivom.
  • Pustite neka još jednom provri i kratko kuvajte dok alkohol ne ispari. Pre posluživanja ubacite suvi feferon i posipajte seckanim peršunom. Poslužite uz široke rezance.

Ćufte od mlevene junetine

Sastojci:

400 g mlevene junetine

150 g luka

1 jaje

150 g pšeničnog brašna

100 g hleba

1 dl mleka

100 grama pasiranog paradajza

2 lovorova lista

3 čena belog luka

ulje i so

sveže mleveni biber i list bosiljka

Grčke ćufte s janijom: Najbolje jelo s mlevenim mesom koje ćete ikad probati! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema:

  • Mleveno meso, naseckan luk, jaje, hleb (natopljen u mleku pa oceđen), biber i so dobro izmešajte.
  • Od dobijene mase pravite krugove podednake veličine.
  • Uvaljajte ih u brašno i propržite sa svih strana u vrućem ulju.
  • U posudu naspite malo ulja od prženja, stavite popržene krugove, pire od paradajza, lovorov list, naseckan čen belog luka, bosiljak, zalijte vodom da pokrije ćufte i pustite da se kuva na laganoj vatri 15 do 20 minuta.
  • Poslužite uz pire krompir.

Ručak na kašiku koji će vas zagrejati i dati snagu: Napravite varivo sa piletinom! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs