Jedna od 10 najzdravijih namirnica na svetu

Nemate energije i stalno ste umorni: Bogato varivo od sočiva vraća snagu! (RECEPT)

Uživajte u pravom gustom zimskom varivu koje greje i dušu i telo

Recepti 05.01.2019. - 12:19h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Shutterstock

U potrazi za nutritivno bogatim, zasitnim, a ukusnim namirnicama posegnite za sočivom, jer je sočivo lako dostupna mahunarka bogata vlaknima, i kao takva izvrsna je za probavu, osim toga obiluje vitaminom B i raznim mineralima.

 

Samo pola šolje kuvanog sočiva sadrži čak 9 grama proteina, a dobro znamo koliko su proteini bitni za dobro zdravlje i izgradnju mišića. Dovoljno spavate, a nemate energije i stalno ste umorni? Takvo stanje organizma može biti jedan od 5 znakova da ne jedete dovoljno proteina.

Sočivo se priprema na bezbroj načina i ne zahteva dugo kuvanje, što je čini izuzetno popularnom namirnicom svuda u svetu. A koliko često vi kuvate sočivo? Znate li da sočivo spada u jednu od 10 najzdravijih namirnica na svetu?

 

Zimski meseci i variva se baš vole. Uz sočivo ukuvajte i ostalo povrće koje volite ili koje vam je pri ruci, od šargarepe, celera, prazuluka, krompira, ubacite i malo domaće prodimljene kobasice, i šaku bulgura, i uživajte u pravom gustom, zimskom varivu koje greje i dušu i telo. U ovako bogato varivo apsolutno je nepotrebno dodavati zapršku, ali ako ste od onih koji ipak vole gušće i kremastije jelo, izvadite nekoliko decilitara variva, pretvorite ga u pire štapnim mikserom, u pire dodajte vode i razredite pa vratite u lonac s varivom. Na taj ćete način dobiti željenu gustoću variva, a nećete ga dodatno otežati.

 

Fiš paprikaš: Bogati ručak koji se pamti! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

300 g smeđeg sočiva, 1 praziluk, 2 češnja belog luka, 2 šargarepe, komad celera, 1 kašičica slatke mlevene paprike, 200 ml pasiranog paradajza, 3 kašike bulgura, 3 srednje velika krompira, so, biber, 1 lovorov list, 3 kašike maslinovog ulja

 

Po želji: 1 par domaćih prodimljenih kobasica

 

Priprema:

 

1. Sočivo operite pod vodom i dobro ocedite. Praziluk operite, prosušite i narežite na tanje kolutiće. Šargarepu operite, oljuštite i nasecite na kolutiće ili manje kockice. Celer ogulite i narežite na sitne kockice.

 

2. U zagrejanu duboku posudu stavite maslinovo ulje, dodajte beli luk koji ste prepolovili nožem pa kratko popržite i odmah potom dodajte praziluk. Dinstajte otprilike 10 minuta.

 

3. Potom dodajte šargarepu i celer, ubacite lovorov list, pospite kašičiom slatke mlevene paprike pa sve još kratko dinstajte. Dodajte pasirani paradajz i kuvajte još 5 minuta. Zatim sve zalijte vodom (oko 1,5 l vode).

4. Ubacite sočivo, lagano posolite i pustite da se varivo kuva na srednje jakoj vatri oko 20 minuta.

 

5. U međuvremenu oljuštite krompir, dobro ga operite i narežite na manje kockice pa ga nakon 20 minuta dodajte u sočivo. Kuvajte još dodatnih 20 minuta.

 

6. Pri kraju kuvanja dodajte bulgur i nastavite da kuvate još 15 minuta. Po želji u ovom trenutku dodajte i prodimljene domaće kobabsice. Dodatno posolite i pobiberite, promešajte pa izvadite 200-300 ml variva i izmiksajte ga štapnim mikserom. Ako je jako gusto, razredite vodom i vratite u varivo. Izvadite kobasice pa ih nasecite na kolutiće.

 

7. Poslužite toplo, u dubokim tanjirima ili činijama posuto sitno seckanim svežim peršunom ili bosiljkom.

 

Prijatno!

 

Šnicle u sočnom saftu iz rerne: Neverovatno mekano meso! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.