SLATKA KRALJICA ČAROBNOG UKUSA

Slatka fantazija idealna za prazničnu trpezu: Ovaj čokoladni mus će vas osvojiti kremastim ukusom! (RECEPT)

Čoko mus torta idealan je izbor za praznike - evo originalnog recepta

Recepti
Autor:
Slatka fantazija idealna za prazničnu trpezu: Ovaj čokoladni mus će vas osvojiti kremastim ukusom! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Kako se približavamo dočeku Nove godine, tako raste uzbuđenje i novogodišnja euforija, ali i razmišljanje o kremastim poslasticama koje ćete pripremiti za svoje najmilije.

Ovaj recept za čokoladni mus je pravo rešenje za vašu prazničnu trpezu.

Sastojci za biskvit:

  • 240 g brašna za kolače
  • 1 prašak za pecivo
  • 20 grama kakaoa
  • prstohvat soli
  • 80 grama sirovog smeđeg šećera
  • 140 ml lešnikovog ili bademovog mleka
  • 70 ml hladnoceđenog suncokretovog ulja

Za mus:

  • 260 grama čokolade za kuvanje
  • 180 grama aquafabe (tečnost od kuvanja leblebije, prokuvana da bude gušća ako ga sami kuvate, ili oceđena iz limenke leblebija)
  • nekoliko kapi limunovog soka

Za posluživanje:

maline, borovnice ili drugo bobičasto voće, sveže ili zamrznuto, zavisno od sezone.

Priprema:

  • Za biskvit zagrejte rernu na 180 stepeni.
  • Kalup obložite papirom za pečenje.
  • U posudi prosijte brašno sa praškom za pecivo, kakaom i solju pa umešajte i šećer.
  • Dodajte lešnikovo ili bademovo mleko i suncokretovo ulje, pa kratko promešajte.
  • Ulijte u kalup, poravnjajte površinu i pecite 35 do 40 minuta.
  • Ostavite da se ohladi pa je pažljivo izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki.

Kremasta rapsodija ukusa: Napravite čokoladni mus sa narandžom, smazaćete ga odmah! (RECEPT)

foto: Profimedia
  • Za mus isecite čokoladu na manje komade pa rastopite na pari.
  • Promešajte da bude sasvim glatka i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  • Za to vreme aquafabu (najbolje hladnu) miksajte sa limunovim sokom dok ne postane penasta poput šama od belanaca (za to joj treba nešto vremena, budite strpljivi).
  • Zatim u nju kašikom pažljivo umešajte (širokim pokretima od dna prema gore) ohlađenu rastopljenu čokoladu.
  • Ako je potrebno, biskvitu odsecite gornji deo kako bi bio postao ravan. Vratite ga u kalup u kojem se pekao.
  • Od papira za pečenje odsecite traku široku 10-ak cm pa je stavite između biskvita i stranica kalupa.
  • Na biskvit rasporedite mus i poravnajte površinu.
  • Ostavite najmanje nekoliko sati u frižideru.
  • Pre posluživanja uklonite kalup i traku od papira za pečenje pa poslužite ukrašeno bobičastim voćem i posuto sa malo kakaoa u prahu. Ako vam se dogodi da nakon dodavanja čokolade aquafaba splasne, a mus postane redak, svejedno ga rasporedite po biskvitu.
  • Kalup omotajte folijom pa tortu stavite u zamrzivač da se fil stvrdne. Za mus možete upotrebiti i aquafabu od graška.

Uživajte u slatkom kao slavna manekenka: Uz ovaj čokoladni mus bićete kraljica dezerta! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs