POSNA JELA

Trpeza za Svetog Nikolu: Izvanredni posni ručak koji će zadiviti sve goste! (RECEPT)

Za vas smo izdvojili odlične recepte za savršenu posnu trpezu

Recepti
Autor:
Trpeza za Svetog Nikolu: Izvanredni posni ručak koji će zadiviti sve goste! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Najveća srpska slava Sveti Nikola 19.decembra uvek pada u vreme Božićnog posta i onda se, u skladu sa posnim danima, sprema posna trpeza.

Pored ukrašavanja i sređivanja kuće, mnoge domaćice razmišljaju o tome koja jela da spreme za slavsku trpezu. Ono što je važno pri pripremi jela jeste da ih treba spremati s ljubavlju i radošću i u skladu sa mogućnostima.

Posna trpeza sastoji se, mahom, od posnog predjela, posne čorbe, posne salate, posne sarme i posnog glavnog jela. Poredjelovnika za ručak i goste svaka slavska trpeza mora da ima sveću, kolač, žito i vino.

Priprema salate i predjela je idealna prilika da domaćica osveži svoj uobičajeni slavski jelovnik. Međutim, mlađe ćemo podsetiti na tradicionalna jela: klasična krompir salata, pite i riblja pašteta i riblja čorba uobičajeno su posluženje na srpskom jelovniku. Sarme su omiljeno jelo na trpezi, a posne sarme po ukusima nikako ne zaostaju sa mrsnim. I na kraju, za glavno jelo možete da služite ribu pripremljenu na razne načine a mi vam predlažemo recepte za savršenu pastrmku, šarana, oslića i soma. Ribu možete da služite uz ukusnu krompir salatu. Posle odličnog slanog posluženja, na kraju se gostima iznesu sitni kolači i torte koje će obradovati svakog sladokusca.

Recept za najlepše žito:

Sastojci:

  • 300 grama pšenice (žita) ''belije''
  • 300 grama mlevenih oraha
  • oko 250 grama šećera
  • malo vanilin šećera
  • muskatni oraščić
  • malo cimeta (bukvalno na vrh noža)

Priprema:

  • Pšenicu (žito) dobro očistiti od nečistoće i isprati je pod mlazom vode.
  • Staviti je u veći sud (jer bubri prilikom kuvanja) i ostaviti da provri.
  • Kad provri, pustiti da vri par minuta, prosuti vodu (žito ostaje u cediljki), naliti novu, hladnu vodu i ponoviti postupak.
  • Ostaviti da opet provri, baciti vodu, naliti opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri.
  • To radim četiri puta, da bi se voda izbistrila.
  • U toku kuvanja, neka zrna žita će se već raspuknuti, otvarati se i to je dobro, tako treba.
  • Kad četvrti put voda uzavri, skloniti posudu sa vatre, staviti na hladno mesto, poklopiti posudu poklopcem, i na nju staviti neki stari jastuk ili ćebe.
  • Posle par sati mirovanja, žito će biti kuvano, i većina zrna raspuknuta i prohlađena.
  • Žito procediti (sačuvati 2 dl tečnosti) i samleti ga.

Predlog trpeze za Svetog Nikolu: Najlepša posna jela koja ste ikad probali! (RECEPTI)

foto: Profimedia
  • U većoj šerpi izmešati žito, mlevene orahe (pre mešanja odvojiti malo mlevenih oraha i poneku lepu polutku za ukrašavanje) i malo šećera.
  • Dodati vanilu, trun cimeta i morskog oraščića (preći par puta preko rendeta, jer ima intenzivan miris i ukus).Ako ne volite da bude suvo, žitu dodajte pomalo vode od kuvanja.
  • Probajte, pa po potrebi dodajte još šećera.
  • Ako volite slađe žito, onda ukupno stavite 250 g šećera.
  • Žito staviti u lepu činijicu, posuti ga mlevenim orasima i ukrasiti polutkama oraha.

Rano ujutro, na dan krsne slave, domaćin ga odnosi u crkvu, gde ga sveštenik osvešta. Ukućani i gosti se na dan slave, pre ručka, posluže kašičicom žita.

Proja:

Sastojci:

  • brašno
  • so
  • soda bikarbona

Nikoljdanski običaji: Na dan velikog pravednika, jedna stvar je strogo zabranjena!

foto: Shutterstock

Priprema:

  • Pomešajte brašno, so i sodu bikarbonu pa postepeno dolivajte mlaku vodu, dok ne dobijete glatko testo, srednje gustine.
  • Dobro podmažite tepsiju, naspite proju, poravnajte je i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
  • Gotovu proju isecite na parčad i poslužite toplu ili hladnu kao prilog ili lagani obrok sa jogurtom.

Napomena: Umesto sode bikarbone, možete staviti prašak za pecivo.

Hleb:

Sastojci:

  • 400 g heljdinog brašna
  • 300 g ražanog integralnog brašna
  • 300 g belog brašna
  • 100 g mlevenog lana
  • po 100 g propržene golice i suncokreta
  • kašicica mlevenog kima
  • kašicica majčine dušice
  • so
  • 5 kašika hladno ceđenog ulja
  • 5-6 sitno seckanih suvih šljiva
  • kockica kvasca

Džumbus paprikaš: Tradicionalno posno jelo! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema:

  • Razmutite kockicu kvasca sa kašičicom meda i šećera, dodajte čašu vode i kašiku brašna i ostavite nekoliko minuta da nadođe.
  • Sve sastojke stavite u činiju, sipajte kvasac, dodajte po malo mlake vode i zamesite testo.
  • Ostavite da nadođe 1,5 sat, pa ga premesite.
  • Pecite hleb pola sata u rerni zagrejanoj na 190 stepeni.

Pitice sa kiselim kupusom u mafin plehu

Sastojci:

  • 250 gr heljdinih kora
  • 500 gr kiselog kupusa
  • 2 dl kisele vode
  • 4-5 kašika maslinovog ulja
  • kesica praška za pecivo
foto: Shutterstock

Posna sarma

Sastojci:

veća glavica kiselog ili slatkog kupusa

100 g seckanih oraha

1 krompir

manja glavica luka

glavica belog luka

kašičica ljute tucane paprike

1/2 kašičice bibera

kašičica morske soli

2 kašike hladno ceđenog ulja

2 dl paradajz soka

2 dl vode

100 g skuvanog integralnog pirinča

100 g sojinih mrvica (ljuspice)

2-3 lista lovora

3 šargarepe srednje veličine

1 veći koren paškanata

1 veći koren peršuna

veza peršuna

1 srednji celer

Prava srpska sarma: Pratite korak po korak i sigurno će vam uspeti! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema:

  • Blago zagrejte ulje i dodajte iseckane crni i beli luk i malo vode.
  • Izdinstajte.
  • Kad je luk do pola gotov, dodajte šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna isečene na kockice i dinstajte oko 7 minuta.
  • Dodajte začine i kuvajte još nekoliko minuta.
  • Skinite s vatre i dodajte na kockice iseckan krompir, pirinač, sojine ljuspice (prethodno potopljene u vrelu vodu s nekoliko listova lovora).
  • Vodu procedite i dodajte seckan peršunov list, orahe i dve kašike paradajz soka.
  • Sve dobro izmešajte i punite listove kupusa, zelja ili vinove loze, koje je potrebno prethodno obariti u vreloj vodi, tek koliko da omekšaju.
  • Sarmice se uvijaju tako što se na koren lista stavi jedna do jedna i po kašika nadeva za srednje listove, a dve do dve i po kašike za velike, i uvije dok ima lista.
  • Krajeve lista koji ostanu sa strane ušuškajte ka unutra.
  • Poređajte sarmice u šerpu i nalijte rastvorom vode i paradajz soka. Kada su skuvane, pažljivo premestite u zemljani ili vatrostalni sud i zapecite u rerni oko 20 minuta.

Napomena: Ako pravite sarmu od kiselog kupusa, prvo operite listove da jelo ne bude previše slano ili prekiselo. Kod slatkog kupusa prvo zagrejte u većem loncu vodu do ključanja i ubacite glavicu koju ste prethodno oprali i očistili od nezdravih listova. Dovoljno je 7 minuta da listovi omekšaju i da možete lakše da ih odvojite i smotate u sarme. Ovaj nadev može da se koristi za pripremanje sarme i od zelja ili vinovog lista, kao i za punjenje tikvica, paprika i paradajza.

Od stolnjaka do ikone: Kompletan vodič za spremanje i organizaciju slave!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs