Glavno jelo

5 predloga za posni i 5 predloga za mrsni ručak: Na vama je da izaberete! (RECEPT)

Oni koji mrse mogu da jedu i posne obroke jer su izuzetno zdravi i dobro izbalansirani

Recepti
15:34h Autor:
5 predloga za posni i 5 predloga za mrsni ručak: Na vama je da izaberete! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Znamo mnoge žene kojima je konstantna briga: šta danas da kuvam! Da ne biste "lupali" glavom, predlažemo vam ukupno 10 obroka. Narednih dana ne razmišljajte šta da kuvate, samo kuvajte zdrave obroke i uživajte.

Pošto se nalazimo u sred posta, pola recepata je za pripremu posnog ručka. Oni koji mrse mogu da jedu i posne obroke, neće im meso nedostajati ako se ručak spremi na ovakav način:

Ajmpren čorba (MRSNI OBROK)

Potrebno: 1 kašika masti, 1 kašika aleve paprike (slatke ili ljute - izbor je vaš), voda, makaroni, so, biber, peršun ili mirođija, 2 kašike milerama.

Priprema: Na malo masati propržiti kašiku aleve paprike, blago da ne zagori, naliti vodom i ostaviti da provri.

Ukuvati domaću testeninu ili kupovnu (ali kvalitetniju), malo začiniti, posoliti, pobiberiti i dodati sveži seckani peršun ili mirođiju. Kad sve provri, dodati 1-2 kašike milerama ili pavlake.

Mamina obrok salata: Najbolji ručak tokom posta! (RECEPT)

foto: Profimedia

Pileći paprikaš (MRSNI OBROK)

Potrebno: 4 pileća bataka; 1 kg krompira; 1 dl ulja; 1 šargarepa; 1 paradajz; 2 glavice crnog luka;3 čena belog luka; 3 paprike; aleva paprika; peršunov list; mleveni biber; so

Priprema: Na zagrejanom ulju ili masti propržiti sitno iseckan crni luk, dodati na kolutove isečenu šargarenu, isečenu papriku, meso, posoliti po ukusu, sipati pola čaše vode i dinstati uz povremeno dolivanje vode.

Kada je meso upola kuvano dodati kašičicu paradajza iz tube, malo aleve naprike, očišćen i na kocke isečen krompir, naliti pola litra vode i sve zajedno kuvati dok ne bude gotovo.

Kuvan paprikaš skinuti sa vatre, umešati pola kašičice sitno iseckanog peršunovog lista i malo mlevenog bibera.

Tradicionalni praznični keksići: Linzeri su užitak za sva čula! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Pilav sa ćuretinom (MRSNI OBROK)

Potrebno: 100 g pirinča; 2 veća baraka ćurećeg mesa; 1 šargarepa; 1 glavica crnog luka; 1 čen belog luka; po želji masti; malo origana

Priprema: Meso iseckati sa bataka. U tiganju dinstati šargarepu, beli i iseckan crni luk. Dodati origano i začinite. Za to vreme u vodi na pola skuvati pirinač. A meso stavite u rernu da se peče. Kada je pirinač na pola gotov, pomešati ga sa crnim lukom i šargarepom, i sve to presuti u pleh de se meso peče. I peći 45 minuta na 200 stepeni.

Grčke ćufte s janijom: Najbolje jelo s mlevenim mesom koje ćete ikad probati! (RECEPT)

foto: Profimedia

Pečene paprike sa sirom (MRSNI OBROK)

Potrebno je: 10 pečenih, očišćenih i oceđenih paprika; po ukusu so i biber; 100 g sira; 30 ml ulja; 2 kašike seckanog peršuna; 3 čena belog luka;

Perliv: 2 umućena jaja; 3 kašike kiselog mleka; 1 kašika brašna; malo soli; 100 g kačkavalja; 60 ml jogurta.

Priprema: U nauljenom plehu poredajti papriku. Posoliti i pobiberiti. Rasporediti sir. Posuti peršun i naseckani beli luk. Preliti sa malo ulja. Preliv: Umutiti jaja, dodati malo soli, kiselo mleko, jogurt i brašno. Viljuškom umutiti i preliti preko paprika. Peći na 250 C oko 15 minuta. Kad dobije žutu boju izvaditi i posuti rendanim kačkavaljem. Vratiti u rernu da se dopeče. Seći na kocke, služiti toplo jelo uz kisele krastavčiće!

Medena torta: Baš svima uspeva, pravi se za pola sata! (RECEPT)

foto: Stil

Testo sa krompirom (MRSNI OBROK)

Potrebno: 500 g krompira; 500 g testa za paprikaš; malo soli; 1 dl ulja; 1 kašika crvene slatke paprike.

Priprema: Krompir oljuštite i isecite na kockice zatim stavite u slanu vodu da se skuva. Testo isto prokuvajte u slanoj vodi kada je gotovo ocedite ga i properite sa hladnom vodom. Krompir kada je skuvan procedite i izgnječite na grubo sa viljuškom. U čist dublji sud stavite 1 deci ulja da se zagreje zatim dodajte slatku papriku i malo soli da proključa uz stalno mešanje. Dodajte krompir i testo i sve ponovo promešajte. Posolite po želji.

Torta šumska čokolada, savršena, mekana, brzinska: Posna ili mrsna - birajte sami! (RECEPT, FOTO)

foto: Profimedia

Čorbast grašak (POSNI OBROK)

Potrebno je: 500 g graška; 1 glavica crnog luka; 2 čena belog luka; 1 šargarepa; 2 krompira, ulje, začini

Priprema: Na ulju dinstati luk i šargarepu, pa dodati krompir i grašak. Naliti vodu pa kuvati i pred sam kraj dodati začine po želji.

Nećete verovati da je ovo posno jelo: Najukusnija krem supa, bez kapi ulja! (RECEPT)

foto: Profimedia

Pasulj prebranac (POSNI OBROK)

Potrebno je: 600 g pasulja; 2 dl ulja; pola kilograma luka; so; slatka mlevena paprika; biber; lovorov list.

Priprema: Pasulj dobro oprati, naliti sa vodom i staviti da se kuva. Kad provri tu vodu prospemo i nalijemo drugu vodu. Opet staviti da se kuva. Vodite računa da se ne raskuva, jer ćemo ga dodatno kuvati u rerni. Kad je na pola isključiti i ostaviti da stoji. Dok se pasulj kuva oljuštiti luk i iseći na rebarca.

Staviti u posudu ulje, pola od ukupne količine ulja i dinstati luk. Dodati začinsku alevu papriku, so, lovorov list. Ovde možete dodati i biber. Uzeti tepsiju u kojoj ćemo pripremati pasulj. U nju staviti pasulj, pa odozgo luk, pa malo polijete uljem, pa ponovo pasulj pa luk i opet ulje. Na kraju treba gore da vam bude pasulj. Ponovo ga malo zalijete uljem i naliti sa još malo čorbe u kojoj se kuvao pasulj.

Pasulj vaditi rupičastom kašikom da se ocedi od tečnosti. Stavite u rernu da se peče. Nakon oko pola sata vaš ručak je gotov.

3 najsočnije posne torte: Biser na slavskoj trpezi! (RECEPTI)

foto: Shutterstock

Manastirska sarma (Posan obrok)

Potrebno je: listovi kiselog kupusa (1 glavica); sušena paprika (10 komada); 2 glavice crngo luka; pola praziluka; 1 šargarepa; 1 krompir; 1 jabuka; peršun; pola šaljice oraha; 1 šolja obarenog pirinča; biber; 1 supena kašika soli; mlevena paprika; ulje.

Priprema: Na krupno rende narendati jabuku u jednu činiju, u drugu činiju narendati krompir i šargarepu. U blenderu usitniti praziluk i crni luk. U šerpu sipajte ulje i uključite da se zagreje. Stavimo da se dinsta, pustimo dok se lepo ne omekša. Dodajtemo krompir i šargarepu. Izmešamo. Zatim nalijemo malo vode.

Kad to malo promeni boju dodajemo jabuku i orahe. Zatim još malo vode. Kad se uprži dodati sitno iseckan peršun. Isključimo šporet i ubacimo skuvani pirinač. Sve dobro pomešamo.

Onda dodate biber, so, alevu papriku i dobro izmešajte. Nako toga uzimamo listove kiselog kupusa i skinemo onaj srednji deo ako je mnogo tvrd, da možete da savijete liske. Stavljamo list kupusa na dlan, u sredinu jednu kašiku fila i uvijamo sarme.

Veću šerpu u kojoj će se sarma kuvati pouljiti pa odozgo staviti listove kupusa. Kako koju sarmu zavijete tako ih stavljate na dno šerpe. Tako ceo red. Zatim na red dolaze paprike. Izvadite ih iz vode da se ocede, pa svaku puniti smesom. Nakon toga rešati ih preko sarmi. Kad je naređan ceo red onda ponovo idu sarme i tako dok ne utrošite sav materijal.

Nakon toga nalijete vodom, uljem i stavite da se krčka u rerni oko 50 minuta.

Obavezno poklopite šerpu da vam taj gornji red ne bi izgoreo. Ako nemate poklopac stavite listove kupusa.

Nakon 50 minuta sklonite poklopac da se zapeku i vratite ih još malo u rernu. Nakon toga spremno je za jelo. Prijatno!

3 recepta za malo drugačije ćufte od mesa: Najbolji ručak na svetu!

foto: Profimedia

Dalmatinska pašta (Posan obrok)

Potrebno: 1 glavica crnog luka; 2 čena belog luka; 500ml paradajz sosa; 1 šargarepa; 1 pakovanje pašte; peršun.

Priprema: Paštu skuvajte i procedite. Sa strane izdinstajte luk i rendanu šargarepu pa nalijte paradajz sos i pustite sve da provri. Umešajte kuvanu paštu i poslužite toplo.

7 predloga za ručak: Meni za posnu nedelju pred nama! (RECEPT)

foto: Profimedia

Rižoto sa pečurkama (POSNI OBROK)

Potrebno: 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 1 šargarepa, svež peršun, 200 grama svežih šampinjona,300 grama pirinča, so i biber.

Priprema: Na malo ulja izdinstajte luk i šargarepu pa dodajte šampinjone. Kada smesa uvri dodati opran pirinač i začine. Mešati na suvo, pa kad pirinač počne da prianja za dno tiganja dodajte vode da ogrezne smesa. Pustite neka se sve krčka. Nakon pet minuta dodajte opet dosta vode. Kada tečnost i ovaj put uvri dodajte još malo vode, promešajte pa sklonite sa ringle.

Poslužite toplo.

(Stil.kurir.rs)

7 predloga za ručak: Od ponedeljka do nedelje, kuvano svaki dan! (RECEPTI)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs