Najlepša poslastica

Starinska mađarica: Tradicionalni kolač koji vraća u detinjstvo! (RECEPT)

Sočan i ukusan desert u kome će svi uživati

Recepti 04.12.2018. - 12:11h Autor: gastro.24sata.hr, Marija Štefek Rukavina
Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za kore: 600 g brašna, 50 g svinjske masti, 200 g šećera, prstohvat soli, 1 kašićica sode bikarbone, 2 jaja, 1 čaša kisele pavlake


Fil: 1 l hladnog mleka, 400 g šećera, 50 g kakaa u prahu, 100 g brašna


Glazura: 200 g čokolade za kuvanje, 4 kašike ulja

Priprema:


1. Rernu zagrejte na 180°C. Pripremite 1 ili bolje 2 velika pleha za pečenje i nekoliko papira za pečenje 2 – 3 cm većih od željene veličine kore.

2. Mast utrljajte u brašno. Dodajte sve suve sastojke i promešajte. Dodajte razmućena jaja i pavlaku. Pavlaku nemojte svu da dodate odjednom. Zavisno od veličine jaja, upijanju brašna i masti, možda vam neće trebati cela čašica od 180 g. Smesa treba da bude masna i teška ali takva da možete da je razvaljate i da se ne raspada. Ako vam se smesa i učini prevlažna, ništa strašno. Dodaćete još brašna kad budete razvaljali kore.

3. Kako bi sve kore bile jednake veličine, zamestite testo, a potom razrežite na 6 jednakih komada. Pobrašnite papir za pečenje, testo i oklagiju i razvijte koru u pravougaonik debljine oko 2 mm. Dok radite, svako malo proveravajte da li se testo zalijepilo za papir, pospite brašnom i testo i papir i oklagiju da vam se kore ne pokidaju. Za savršenu preciznost možete da učinite i korak više: testo razvaljajte veće od željenog pa pomoću noža odsecite ivice na željenu veličinu. Tako ćete, kad budete sekli gotov kolač imati manje „loma“, tj. okrajaka bez fila. No ako to i ne učinite, ništa strašno se neće dogoditi. Okrajci su fini, pojedite ih: na sečenje mađarice ionako treba čekati do sutra!

4. Papir s korom pažljivo premestite na poleđinu pleha za pečenje, stavite u rernu i pecite. Zavisno od rerne, trebaće vam oko 5 – 8 minuta. Kore ne smeju da potamne zato ih stalno proveravajte, bez obzira na vreme pečenja. U redu je ako malo potamne po nekom kraju. Pečene kore slažite jednu na drugu (može i s papirom za pečenje između). S papirom ćete ih lakše podizati kad ih budete filovali, pečene kore su krhke i pazite da ne puknu. Tako ispecite svih 6 kora.

5. Dok se kore hlade pripremite fil. U posudi pomešajte šećer, kakao i brašno. Od odmerene litre mleka odlijte u posudu toliko da mešajući napravite glatku smesu bez grudvica. Smesu potom ulijte u posudu za kuvanje zajedno sa ostatkom mleka i stavite na vatru srednje jačine. Stalno mešajte da brašno i šećer ne „spadnu“ na dno i ne stvore se grudvice. Kako se mleko zagreva, smesa će se polako zgušnjavati. Ukupno vreme kuvanja je dobrih pola sata, možda malo više. Kuvajte dok smesa ne postane gusta, sjajna, srednje čvrsta i glatka, poput pudinga. Gotova je kad postane teška za mešanje, nekad počne i da se hvata za dno.

6. Kore filujte vrelim kremom kako bi se bolje prilepile. Da vam bude lakše, izmerite fil pa masu podelite s 5. Tu količinu fila svaki put odmerite u manjoj posudi pa nanesite na koru i ravnomerno razmažite. Ako to ne možete ili ne želite da uradite, opet se ništa strašno neće dogoditi. Mađarica će biti sasvim ukusna i lepa ako je nafilujete i otprilike.

7. Nafilovanu mađaricu odozgo pritisnite nekim teretom: najzgodnije je staviti pleh za pečenje iste veličine i na njega par tanjira ili težu posudu. Tako će se fil i kore bolje prilepiti jedno za drugo. Nek stoji na hladnom par sati ili preko noći.

8. Glazuru stavite na mađaricu najmanje nekoliko sati pre nego što ćete je seći. Na pari rastopite čokoladu (možete i u mikrotalasnoj ako ste sigurni da neće da izgori), umešajte ulje, dobro sedinite pa izlijte na gornju koru.

9. Kad se glazura sasvim ohladi i stisne, mađaricu secite i poslužite najdražima.

*Ako želite da pravite mađaricu na klasičan način s maslacem u filu, slobodno smanjite količinu šećera na pola a 250 g maslaca umešajte u fil čim ga skinete s vatre. Ako kore nafilujete takvim filom dok je još vreo, ne morate nužno da stavite teret na mađaricu. Fil je dovoljno sočan i lepo će se uhvatiti za kore. Tako složenu mađaricu možete odmah i da prelijete glazurom.

 

Kako se prave kolačići oraščići: Samo deluje komplikovano! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.