Probajte

3 recepta za malo drugačije ćufte od mesa: Najbolji ručak na svetu!

Ideje za ručak su najbolje ideje na svetu. Domaćice znaju o čemu pričamo

Recepti
13:38h Autor:
3 recepta za malo drugačije ćufte od mesa: Najbolji ručak na svetu!
Foto: Profimedia

Magija u kuhinji nastaje kada stigne sveže meso i povrće. Najbolje ideje za ručak nastaju kada spremimo jedno jelo a iz njega proizađu još dva načina za divne obroke.

Donosimo vam recepte za tri bogata i zdrava obroka:

Krem čorba sa ćuftama

Potrebno: 3-4 veća krompira, 1 crni luk, 1 praziluk, 1 kolutić celera, 1 l pilećeg bujona, 1 češanj belog luka, so, biber

Za ćuftice: 150 g mlevenog mesa, 1/2 glavice crnog luka, 1 parče hleba, 1 belance, so, mleveni biber, malo seckanog pešuna.

Priprema:

Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk i praziluk. Dodati krompir i celer isečen na sitne kockice. Sipati 1 l pilećeg bujona (ili supe od kockice), začiniti po ukusu i kuvati dok povrće ne omekša.

U međuvremenu napraviti ćuftice koje ćemo pri kraju dodati u čorbicu. Ako za ručak već spremamo ćuftice na neki drugi način, možemo odvojiti malo smese da napravimo mini ćuftice za čorbu.

Hlep potopiti u hladno mleko i ostaviti dok omekša. Na malo ulja propržiti crni luk da postane staklast. U posudu staviti mleveno meso, hleb koji je bio potopljen u mleku, dodati proprženi crni luk i začine po ukusu. Sve povezati sa jednim belancetom, ako je smesa suviše mekana dodati i malo prezle, i oblikovati mini ćuftice.

Kad se povrće u supi skuvalo, ispasirati štapnim mikserom. Dodati pripremljene ćuftice i kuvati još 10-tak minuta. Pre serviranja posuti sa malo seckanog peršuna.

Seoska večera: Ovo je najzdraviji obrok na svetu! (RECEPT)

Zamotane ćufte

Potrebno (za 12 ćuftica): 350 g mlevenog mesa, 1 veći crni luk, 2 šnite hleba, malo mleka, 1 jaje, so, biber, seckani peršun, 100 g kačkavalja, oko 150 g slanine isečene na tanke šnite.

Priprema: Crni luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja. Hleb potopite u mleko i ostavite da malo stoji. Izmešajte mleveno meso sa začinima, dodajte seckani peršun, crni luk, izmrvljeni hleb, jaje i sve fino izjednačite. Ako je potrebno dodajte i malo prezle da bi lakše oblikovali polpetice.

Sir isecite na kockice, a kalup za mafine obložite šniticama slanine, tako da ivice vire malo napolje.. Od mlevenog mesa oblikujte okruglice a u sredinu svake stavite po kockicu kačkavalja. Ćuftice poređajte u kalup i preklopite krajevima slanine, pa učvrstite čačkalicom.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-tak minuta. Kad su ćuftice gotove, odmah iz izvadite iz kalupa da se ne bi zalepile (pre služenja ne zaboravite da sklonite i čačkalice).

Nutricionisti odgovoraju: Da li je slanina zdrava?

Ćufte na luku

Ako volite ćuftice, onda će vam se sigurno dopasti i ova ideja. Ovo je stari bakin recept koji će dobrodoći ako su vam možda preostale ćuftice od ručka, možete brzo napraviti sasvim novo i ukusno jelo.

Sastojci: pržene ćuftice, 2 male šoljice pirinča, 1 veći crni luk, 1 kašičica soli, 1 kašičica mlevene paprike, malo soka od paradajza, seckani peršun.

Priprema: Napraviti smesu za ćuftice (kao u prethodnom receptu, samo bez sira), oblikovati okruglice i malo ih pritisnuti rukom. Uvaljati u brašno (da bi imale hrskavu koricu) i propržiti na ulju sa obe strane .

Crni luk iseći na rebarca ili kockice i propržiti na malo ulja. Dodati opran pirinač i sipati 2 šolje vode. Posoliti po ukusu i kuvati 10-tak minuta dok pirinač ne bude napola gotov. Dodati mlevenu papriku i malo soka od paradajza ako želimo da napravimo crvenu verziju, mada možemo praviti i bez toga.

Preko pirinča poređati ćuftice i staviti u rernu da se peče još 15-20 minuta (dok ne ispari skora sva tečnost). Pre služenja posuti seckanim peršunom.

Krenuće vam voda na usta: Domaće kiflice sa slaninom mekane kao duša! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs