Ukusno

Starinski doručak: Obrok koji se ne zaboravlja! (RECEPT)

Stari hleb može da se iskoristi i na ovaj način

Recepti
21:13h Autor:
Starinski doručak: Obrok koji se ne zaboravlja! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Popara je jedno od najstarijih i najčešće spremanih jela u Srbiji. Kod popare je dobro što je stvarno gotova za čas i što sa njom ne možete da pogrešite, piše Yumama.com

Jedino treba zapamatiti da odnos hleb-voda treba da bude 1:2. Koliko grama starog hleba, duplo toliko mililitara vode. Za četvoro dovoljno je oko 350-400 g hleba. Sve ostalo otprilike, po ukusu. Putera malo, kajmaka malo više od putera, a sira najviše.

Potrebno vam je: stari hleb; 1 kašika kajmaka; 1 kockica putera; sir; voda; mleko (po želji); so

Starinske poslastice: Zbog njih deca rastu kao iz vode!

Priprema:

Svaki put kada vam ostane hleb, isecite ga na kockice i čuvajte ga u platnenoj vreći okačenoj u ostavi na suvom i hladnom mestu. Možete i da ga prosušite u rerni na 100 C, pre nego što ga spakujete. Tako će vam uvek biti pri ruci: za poparu ili prepržen, za neku čorbicu

U dublju šerpu uspite malo vode, posolite i dodajte kockicu putera. Kad voda proključa, smanjite vatru, dodajte malo mleka i uspite hleb, promešajte pažljivo drvenom varjačom, pa ostavite da provri. Vodite računa da se ne raskuva i ne pretvori u kašu. Dodajte sir i kajmak.

Sirotinjska jela koja smo obožavali: Najlepše iz bakine kuhinje! (RECEPTI)

Jedite toplo, ali ne vruće.

Savet: Poseban "šmek" popari daće reš ispržena slaninica. U tom slučaju, obratite pažnju na količinu masnoće (putera, kajmaka)... Uz tanjir popare prijaće vam i šolja toplog mleka ili jogurt.

Starinski kolač sa višnjama: Najmekši i najsočniji patišpanj na svetu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs