Svaka domaćica ima svoju tajnu

Mali trikovi za savršene palačinke: Sjajni saveti za najlepše testo!

Mnogi vole da su palačinke mekane, tanke, lagano slatkaste i da nisu previše masne

Recepti
Autor:
Mali trikovi za savršene palačinke: Sjajni saveti za najlepše testo!
Foto: Shutterstock

Kada vam se jede nešto slano ili slatko, ma jednostavno kad vam se nešto jede, palačinke su obično bizbor jer sve potrebne sastojke već imate kod kuće. Malo jaja, mleka, vode i brašna naći će se u svakoj kuhinji i sve što je potrebno da dođete do slasnog zalogaja je malo dobre volje!

Definišimo to tanko slatko testo

Kada bi vam neko rekao da su palačinke “vrsta tankog testa pripremljena od slatke smese koja se peče na tiganju” verovatno biste pomislili da uzalud komplikuje – pa svi znaju šta su palačinke! I bili biste u pravu, gotovo svaka kultura ima u svom gastronomskom repertoaru barem jednu vrstu palačinki. Ono što im je svima zajedničko jeste da se pripremaju od osnovnih namirnica kao što su jaja, brašno i voda ili mleko i da se prže na maloj količini masnoće. Uglavnom se pripremaju bez dodataka za dizanje testa, iako se u neke vrste dodaje prašak za pecivo ili soda bikarbona. Jako su retki recepti u kojima u palačinke ide kvasac.

Palačinke umešene s vrelom vodom: Mekše i lepše nego ikad! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Mali trikovi za palačinke kakve svi vole

Mnogi vole da su palačinke mekane, tanke, lagano slatkaste i da nisu previše masne. Mekoća palačinki zavisi od vrste tečnosti koja se koristi za izradu smese. Palačinke u kojima je mleko zamenjeno vodom biće nešto laganije od onih u kojima se koristi samo mleko. Ako ipak želite da dodatno pojačate taj efekat možete da koristite gaziranu mineralnu vodu dok neki recepti čak traže upotrebu piva.

Debljina palačinki naravno opet zavisi od vrste smese – palačinke s praškom za pecivo kao što su američke “penkejks” biće debele centimetar do centimetar i po dok će palačinke rasprostranjene u našim krajevima biti mnogo “elegantnije”. Za tanke palačinke važno je da koristite tiganj s neprijanjajućom podlogom (napravljenom od teflona) na koju se po želji može kapnuti koja kap ulja da bi se skroz isključila mogućnost lepljenja. Zatim se manja količina tečne smese kružnim pokretima rasporedi po celoj površini tiganja tako da bude što ravnomernija, špatulom se prođe između podloge i palačinke i nakon minut do dva – u zavisnosti od jačine vatre – se palačinka okrene. Nešto spretniji mogu da izvode vratolomije bacajući palačinke u vazduh, a oni koji ipak vole sigurnije metode lako palačinku mogu da prevrnu služeći se nešto dužim nožem.

Palačinke Sizet: Vrhunski slatkiš iz 19. veka koji je oduševio poznatu glumicu i po njoj dobio ime! (RECEPT)

foto: Profimedia

Za ljubitelje slatkastih palačinki, idealno rešenje je dodavanje kesice vanilin šećera u osnovnu smesu. Daće palačinkama finu aromu, malo će ih zasladiti, a opet neće biti preterano slatke. Prevelika količina šećera u testu za palačinke čini ga lepljivijim pa je samim tim i teže rukovati palačinkama prilikom prženja. Osim vanile, nezaobilazna aroma za pržena testa je limunova kora. Narendana kora pola limuna i najobičnije palačinke će učiniti posebnima.

Što se pak masnoće tiče, potrebno je obratiti pažnju na dve stvari. Prva je, naravno, količina masnoće koja se koristi bilo u samoj smesi za palačinke, bilo za prženje. Da bi se za prženje koristilo što manje masnoće, praktična je upotreba silikonskih četkica koje su otporne na visoke temperature. Pomoću takve vrste četke i najmanja količina masnoće se jednostavno rasporedi po čitavom tiganju. U slučaju da pak nemate silikonsku četkicu, možete jednostavno lagano da umočite u ulje jedan papirni kuhinjski ubrus i njime premazati dno tiganja.

I poslednje, ali ne i najmanje važno: masnoću u prženim testima jako dobro neutralizuje manja količina alkohola. Za palačinke je najpraktičnije koristiti malo ruma koji ima dve prednosti: masnoća se manje oseća, a njegova aroma se provlači kroz palačinku.

Rodopske katme: Specijalne palačinke koje ćete uvek iznova praviti! (RECEPT)

foto: Profimedia

Šta sve možete sa palačinkama?

Prvo što pada na pamet – svašta! Krenimo od najjednostavnijih varijanti: možete ih posipati šećerom i mlevenim orasima, dodati im preliv od čokolade, karamele ili na bazi voća, možete ih premazivati najrazličitijim kombinacijama: džemom ili marmeladom, krem namazima od čokolade ili lešnika ili pak medom. Možete da ih punite svežim voćem ili sladoledom. Američke palačinke učinićete još autentičnijim ako ih poslužite naslagane na gomilu i prelivene javorovim sokom.

Međutim, palačinke su izvanredan podlog i za mnogo složenije kombinacije ukusa. Npr. palačinke punjene svežim kravljim sirom mogu da se pripreme i u slatkoj i u slanoj varijanti. Ono što ovo jelo čini neodoljivim je faza br. 2: Ovako pripremljene palačinke potrebno je malo zapeći u rerni. Naročito su zanimljivi recepti za tzv. torte od palačinki u kojima se palačinke slažu jedna na drugu, a između njih se stavlja nadev pa se u većini slučajeva tako složena “torta“ stavlja u rernu.

Što se slanih palačinki tiče, njih osim kravljim sirom možete da punite različitim vrstama pečurkama kao što su šampinjoni i vrganji pa preliti bešamel sosom i takođe zapeći.

Idemo dalje: palačinke punjene samim spanaćem ili kombinacijom spanaća i sira izvući će osmeh ljubiteljima slanog.

Osim vegetarijanskih opcija, na izboru Vam stoje i mesna punjenja: seckana piletina ili neka druga vrsta mesa učiniće palačinke glavnom zvezdom obroka.

Palačinke koje ne goje: Omiljena poslastica na zdrav način! (RECEPT)

foto: Profimedia

Osim što možete da se igrate različitim vrstama punjenja, imate i mogućnost variranja sastojaka za osnovnu smesu palačinki. Najočigledniju razliku u smesi čini vrsta brašna koju koristite. Ako odlučite da se upustite u avanturu američkih palačinki, preporučujemo vam korišćenje brašna za dizana testa. Slana punjenja se jako dobro slažu s palačinkama od heljdinog brašna koje su specijalitet francuske pokrajine Bretanje. U tom delu Francuske nazivaju se “galete“ i jedno su od jela kojima se taj deo zemlje sira i vina jako ponosi. U Kini su raširene palačinke napravljene od pirimčamog brašna – one su nešto svetlije, a često se pune svinjetinom i serviraju kao glavno jelo.

U nešto širem smislu reči, palačinkama se mogu smatrati čak i tortilje. Prave se od kukuruznog brašna, a u meksičkoj kuhinji su jednostavno nezaobilazne. Poslužuju se i tople i hladne, i kao predjelo, i kao glavno jelo, a ponekad čak i kao deo deserta. Meksičke kuvarice pune ih mlevenim mesom, pasuljem, sirom, povrćem i najrazličitijim kombinacijama svega nabrojanog. A za desert nakon tortilje punjene mesom mogli biste dobiti opet – palačinke! Ovaj put radilo bi se o vrsti pripremljenoj s nešto kakaa u samoj smesi što bi im dalo karakterističnu tamnu boju.

Upravo je ova gotovo neograničena mogućnost kombinovanja i primene ono što je palačinke učinilo omiljenima u svim krajevima sveta pa stoga i ne čudi ogroman broj recepata za nešto što naoko deluje tako jednostavno. Sigurni smo da i vi imate svog asa u rukavu, podelite ga sa nama u komentarima!

Palačinke u šatou: Desert vrhunskih kuvara sprema se lako! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs