Specijalitet

Prava sarma

Pružite sebi zadovoljstvo i spremite sarme sa kiselim kupusom i ugrejte ove hladne zimske dane
Recepti
02:54h
Prava sarma
Foto: Shutterstock
  • 210 minuta
  • Srednje teško
  • Za 6 osoba

Sastojci

  • 500 g svinjskog mesa
  • 250 g goveđeg mesa
  • 200 g suvih svinjskih rebara
  • 150 g suve slanine
  • 150 g masti
  • 50 g pirinča
  • 2 kg kiselog kupusa
  • 2 lista lorbera
  • 1 jaje
  • 1 kašika brašna
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašičica aleve paprike
  • malo bibera
  • So

Sa manjih glavica kiselog kupusa skidati jedan po jedan list, nožem odseći deblja rebra sa njih i dobro ih oprati u hladnoj vodi.

Meso očistiti od žilica i samleti. U šerpu staviti 100g masti, mleveno meso i iseckan luk, pa malo propržiti.

Dodati pirinač, malo mlevenog bibera, jedno jaje i soli po ukusu, pa sve dobro izmešati. U veću šerpu poređati na dno nekoliko listova kupusa. Uzimati, jedan po jedan, list kupusa, na svaki stavljati po jednu kašiku nadeva od mesa i zavijati listove, u male čvrste valjke.

Krajeve kupusa dobro uvući, da ne bi nadev ispadao za vreme kuvanja. Sarme ređati u šerpu, jednu pored druge, u nekoliko redova. Suvo meso i slaninu oprati u vreloj vodi, iseći na parčad, pa staviti između redova sarmi.

Dodati 5-6 zrna bibera i 2 lista lorbera. Preliti sarmu hladnom vodom i kuvati na tihoj vatri oko 3-4 časa.

U tiganju napraviti zapršku od 50g masti, kašike brašna i jedne kašičice aleve paprike, preliti njome sarmu, poklopiti šerpu i ostaviti da vri još oko pola časa. Umesto hleba sa sarmom se služi proja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs