Morate da probate

Sočniju bundevaru od ove nikad nećete jesti: Vreme je za jesenji slatkiš broj 1! (RECEPT)

U ovom receptu bundeva se dinsta, a kore mažu puterom

Recepti
Autor:
Sočniju bundevaru od ove nikad nećete jesti: Vreme je za jesenji slatkiš broj 1! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci: 500 g tankih kora za pitu, 100 g putera, 100 ml ulja.

Suva smesa: 5 kašika griza, 10 kašika šećera, 1 kašičica cimeta, 150 g mlevenih oraha.

Smesa sa bundevom: 1 kg očišćene i izrendane bundeve, 3 kašike šećera, 1 kesica vanilinog šećera

Sirup: 300 g šećera, 300 ml vode.

Priprema: Prvo pripremiti smesu sa bundevom. Izrendanu bundevu zajedno sa šećerom i vanilinim šećerom staviti u dublju posudu i promešati. Posudu sa bundevom staviti na vatru i na srednjoj temperaturi dinstati dok bundeva ne omekša i dok ne ispari tečnost. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.

U posebnoj posudi pomešajte griz, šećer, cimet i mlevene orahe. U manju posudu staviti maslac i ulje, pa staviti na vatru da se maslac rastopi i sjedini sa uljem. Kore podeliti za pet rolata, tako da se za svaki rolat odvoji po tri kore (trebalo bi da ima 15 kora).

Kremasta zebra torta: Neverovatan desert za manje od 500 dinara! (RECEPT)

foto: Profimedia

Na radnu površinu raširiti jednu koru, poprskati je mešavinom maslaca i ulja i posuti sa dve kašike (vrhom pune) suve smese. Preko staviti drugu koru, poprskati je masnoćom, posuti sa dve kašike suve smese i na kraju sve pokriti trećom korom. I nju poprskati masnoćom, staviti dve kašike suve smese i preko rasporediti petinu smese sa bundevom.

Ivice kora malo saviti ka unutra, pa kore uviti u rolat. Na isti način spremiti i ostale.

Pripremljene pite staviti u podmazani pleh. Iseći na parčiće, pa preliti ostatkom masnoće kojom smo prskali kore. Staviti pitu da se peče, u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pečenu pitu izvaditi i ostaviti da se ohladi.

Za to vreme napraviti sirup - u dublju posudu staviti šećer, preliti vodom, pa staviti na vatru. Povremeno promešati, da se šećer rastopi. Od momenta ključanja sirup kuvati na srednjoj temperaturi poklopljeno 10 minuta.

Hladnu pitu preliti vrelim sirupom i ostaviti da pita upije sav sirup i da se ohladi na sobnoj temperaturi. Staviti pitu u frižider, najmanje jedan sat, pa je poslužiti.

Desert za pamćenje: Pijana čokoladna torta! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs