OSVOJIĆE VAS OVAJ UKUS

Naše bake su obožavale ovaj dezert: Napravite neodoljivi sir od dunja! (RECEPT)

Najstariji vojvođanski dezert danas se retko sprema, te vam preporučujemo da ovom poslasticom iznenadite svoje ukućane

Recepti
19:44h Autor:
Naše bake su obožavale ovaj dezert: Napravite neodoljivi sir od dunja! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Jesen nam se polako prikrala, a s njom i sezona dunja. Iskoristite je kako biste napravili takozvani "sir" od ove mirisne voćke, stari vojvođanski dezert Kitnkez.

Sastojci:

  • 2.5 kilograma dunja
  • 500 grama šećera (kristal)
  • 1 limun

Dunje, najbolji lek jeseni: Evo šta sve leči ova vitaminska bomba! (RECEPT)

Priprema:

  • Oprane dunje prepolovite, očistite od koštica i potom isecite na manje kockice.
  • Kockice stavite u lonac, prelijte s vodom (onolikom količinom koja je potrebna da biste prekrili dunje) i kuvajte na laganoj vatri između 15 i 20 minuta, odnosno dok dunje ne omekšaju.
  • Nakon kuvanja procedite dunje i napravite od njih pire, ali sačuvajte vodu od kuvanja.
  • U nju dodajte šećer i sok od 1 limuna te prokuvajte 10-tak minuta.
  • U to dodajte pire od dunja, vratite sve na šporet te uz neprekidno mešanje kuvajte na laganoj vatri sve dok voda u potpunosti ne ispari i smesa se zgusne. Za to vam u proseku treba od 45 do 60 minuta.
  • Kada je smesa kuvana, kalup po želji (klasičan duguljasti, rebrasti, okrugli ili nekoliko manjih kalupa) lagano namastite s malo ulja i potom unutra ulijte smesu.
  • Kitnkez zatim sušite minimalno 2 dana na suvom i hladnom mestu.
  • Tek kada je dovoljno suv lako će se izvaditi iz kalupa.
  • Nakon sušenja možete ga uvaljati u mlevene orahe, bademe ili kristal šećer. Ako ste koristili klasičan pravokutni kalup za kolače, kitnkez možete narezati na manje kockice i potom ih uvaljati u željenu namirnicu.
  • Čuvajte ga u metalnoj kutiji obloženoj masnim papirom u koju možete da stavite list sušenog lovora za još lepši miris ovog jesenskog dezerta.

Jabuke u čokoladi, dezert koji leči srce: Slavni lekar otkriva fantastičan recept!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs