Uživaćete u svakom zalogaju

Posni ručak bez konkurencije: Najsočnije povrće iz rerne u kremastom sosu od tikvica! (RECEPT)

Odlična kombinacija nežnog krema od povrća, svežeg karfiola koji se topi u ustima i hrskave korica od prezle

Recepti
Autor:
Posni ručak bez konkurencije: Najsočnije povrće iz rerne u kremastom sosu od tikvica! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci: 900 g karfiola (1 glavica), 400 g tikvica (1 veća), pola glavice luka, oko 200 g praziluka, struk celera, 125 ml maslinovog ulja, po prstohvat crnog i belog bibera, 4 - 5 čenova belog luka, so po ukusu, prezle za posipanje.

Priprema: Sve povrće isecite na kockice, osim karfiola i belog luka. Dinstajte ih nekoliko minuta na ugrejanom maslinovom ulju na umerenoj vatri. Dodajte dva prstohvata soli, da omekšaju i puste vodu, koja će usporiti i pomoći dinstanje. Nalijte 550 ml vode i kuvajte dok potpuno ne omekša, a nakon toga stavite začine i skinite sa vatre.

Iskidajte karfiol na buketiće (ne previše male) i stavite ih u vrelu, posoljenu vodu. Nakon 7-8 minuta prebacite u cediljku i prelijte hladnom vodom.

U pleh poređajte ružice karfiola i malo ih posolite. Posebno ispasirajte izdinstano povrće dok se ne dobije kremasta i glatka smesa i ravnomerno prelijte preko karfiola. Operite čenove belog luka, nemojte ih ljuštiti nego malo rascepite. Stavite ih u svaki ćošak pleha i jedan u sredinu.

Pospite sve prezlama i sa još malo soli, pa pecite u prethodno ugrejanoj rerni (200-220 stepeni) dok prezle ne dobiju lepu boju.

Prijatno!

Omiljeno letnje povrće: 7 najlepših brzih recepata sa tikvicama!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs