Isprobajte

3 jednostavna recepta Džulije Čajld: Na ovakvim palačinkama, salati i omletu svi će vam zavideti!

Donosimo vam neke od njenih najjednostavnijih recepata, idealnih za dane kada ne da želite provedete mnogo vremena za šporetom, koji su objavljeni u njenoj kuvarici iz 1961. godine i koji su osvojili srca sladokusaca širom sveta

Recepti
12:00h Autor:
3 jednostavna recepta Džulije Čajld: Na ovakvim palačinkama, salati i omletu svi će vam zavideti!
Foto: Shutterstock

15. avgusta 1912, rođena je Džulija Čajld, televizijska zvezda, jedna od najpoznatijih kuvarica 20. veka i ikona francuske kuhinje koja je to postala sasvim slučajno.

Naime, Džulija, rođena u Sjedinjenim Američkim Državama, žarko je želela da se priključi Drugom svetskom ratu kao član Ženskih oružanih snaga (WAC), ali je bila odbijena zbog svoje visine od 188 cm. Međutim, nije je odbio Odsek za strateške poslove, što je zapravo prethodnik CIA-e. Tako je Džulija postala američka špijunka tokom rata, a zbog svog doprinosa odlikovana je brojnim medaljama.

Nakon završetka rata udala se i preselila u Pariz. Iako je već bila u kasnim tridesetima, za sebe je govorila da je grozna kuvarica. Jela je uglavnom već unapred pripremljene smrznute proizvode, ali ju je obrok od školjki u jednom malom francuskom mestu zaintrigirao.

Upisala je kurs kuvanja, nekoliko puta gotovo zapalila kuhinju, a nakon devet godina napisala kuvaricu kojom je Amerikancima nastojala da približi francuske specijalitete.

Kada je u Bostonu predstavljala svoju kuvaricu, u studiju je pripremila omlet od jaja koja je donela sa sobom i oduševila. Ostalo je istorija. Postala je prva žena koja se ikada priključila Američkom kulinarskom institutu i oduševljavala generacije učenika. Do kraja života stvarala je vrhunska francuska jela, a mi vam donosimo neke od njenih najjednostavnijih recepata, idealnih za dane kada ne da želite provedete mnogo vremena za šporetom, koji su objavljeni u njenoj kuvarici iz 1961. godine i koji su osvojili srca sladokusaca širom sveta.

Palačinke

Najbolji kulinarski trik: Ovako će vaše palačinke uvek biti meke i vazdušaste!

foto: Profimedia

Džulijin temeljni recept za palačinke idealan je kao podloga za slane ili slatke palačinke, a smesa može da se pripremi i dan ranije.

Sastojci: 125 ml mleka, 125 ml hladne vode, 2 jaja, 90 grama brašna, 1 čajna kašičica šećera, pola čajne kašičice soli, 2 kašike otopljenog maslaca

Priprema: Ako smesu želite da pripremite u blenderu, sve sastojke pomešajte zajedno dok ne dobijete jednoličnu smesu. Ako radije posežete za ručnim načinom mešanja smese odnosno mutilicom, u jednu posudu odvojite sve mokre sastojke, a u drugu sve suve. Pritom svaku od smesa mešajte polako kako biste izbegli mehuriće i potom ih spojite.

Nakon što ste pripremili smesu, posudu prekrijte plastičnom folijom i stavite je u frižider na dva sata. Niska temperatura pomoći će česticama brašna da se prošire u ostatak tečne smese, zbog toga će konačni proizvod biti nežnije i laganije palačinke. Smesu možete da pripremite i dan ranije i ostavite je u frižideru tokom noći.

Kada je smesa dovoljno odstajala, spremna je za završni korak. Tiganj zagrejte na srednje jakoj vatri i rastopite pola kašike maslaca. Kada je maslac sasvim otopljen, dodajte smesu za palačinke. Pritom pripazite da se smesa rašiti po celoj površini tiganja kako bi palačinka bila što tanja. Pecite je 30 sekundi na jednoj strani i 30 sekundi na drugoj strani. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite smesu.

Salata Nikozija

Savršen letnji obrok: Salata za mršavljenje posle koje nećete ostati gladni! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Savršeni ručak za ove vruće dane krije se u salati, a u njenoj pripremi Džulija je bila prava majstorica, salata koju je često pripremala potiče iz Nice, a mnogi koji su probali ovaj recept, kažu da je upravo Džulijin odnos sastojaka savršen. Evo šta vam je sve potrebno.

Sastojci za preliv: 1/3 šoljice sirćeta, 2/3 šoljice maslinovog ulja, jedna čajna kašičica senfa, prstohvat soli i bibera

Sastojci za salatu: 3 jaja, pola luka, 4 paradajza srednje veličine, pola kilograma krompira, konzerva tune, glavica salate puterice, pola šolje maslina, jedno pakovanje inćuna, 750 g zelene boranije, 2 čajne kašičice začina kao što su origano, bosiljak i peršun (sveži ili sušeni)

Priprema: Skuvajte jaja i ostavite ih na stranu da se ohlade, a potom ih oljuštite. Istu vodu u kojoj su se kuvala jaja iskoristite za kuvanje boranije. Kuvajte je 10 minuta na srednje jakoj vatri, a potom je izvadite iz vode i ostavite sa strane da se ohladi. Istu vodu iskoristite i za kuvanje krompira. Kuvajte ih 15 minuta sve dok ne omekšaju toliko da bez problema u njih možete da zarijete nož i izvadite ga. Ocedite krompire i stavite ih sa strane da se ohlade.

Kako Džulija kaže da bi bila prava šteta da sve sastojke odmah pomešate zajedno, predlaže da se u zasebnoj posudi naseku ohlađeni i oljušteni krompiri pa da se preliju prelivom. U drugu posudu bi se trebalo da se stavi boranija, koja se takođe začini, a u treću nasečen paradajz. Svakako, zbog praktičnosti danas je preporučljivo sve te sastojke odmah pomešati u jednu posudu te im potom dodati ostale: tunu, jaja, masline i inćune. Preostaje samo da dobijenu smesu poređate na listove salate i spreman je ručak za celu porodicu.

Rulet omlet

Najukusniji španski omlet: Kompletan obrok u jednom tiganju! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Jedno od najjednostavnijih jela, koje je Džulija nazivala večerom gotovom za jedan minut, svakako je njen slavni omlet. Za njegovu pripremu trebaju vam samo sastojci koje gotovo uvek imate u frižideru.

Sastojci: 3 jaja, kašika vode, prstohvat soli, prstohvat bibera

Priprema: Umešajte tri cela jaja u posudu i dodajte vodu, so i biber. Mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Zagrejte tiganj na vrlo visokoj temperaturi i na nju stavite kašiku maslaca. Kada se maslac potpuno otopi, trenutak pre nego što počne da poprima smeđu boju, na tiganj stavite smesu umućenih jaja.

Kada se jaja razliju po celoj površini tiganja, protresite smesu držeći tiganj za ručku. Nastavite da izvodite ovaj pokret nekoliko sekundi sve dok smesa ne bude čvršća i ne počne sama da se formira u položaj preklapanja. U ovom trenutku omlet mora da bude preklopljen i zauzima polovinu površine tiganja. Nakon toga ostavite jelo još minut na vatri, sve dok rub omleta ne poprimi zlatnu boju.

Čudesan život Džulije Čajld: Bila je voljena, ostvarena i živela po svojim pravilima! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs