Neodoljiv ukus

Voćni tiramisu: Nova varijanta stare poslastice! (RECEPT)

Za svega 10 minuta pripreme, i par sati strpljivog čekanja, imaćete ukusan desert

Recepti
Autor:
Voćni tiramisu: Nova varijanta stare poslastice! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Jedan od najomiljenijih italijanskih slatkiša, bez koga se skoro i ne može zamisliti kraj ručka ili večere, sada možete isprobati i u neočekivanoj voćno-letnjoj varijanti. Kafu i kakao zameniće jagode, maline i borovnice, za nešto laganiji ukus i zdraviju notu. Isprobajte ga već ovog vikenda, dok je sveže voće još pri ruci.

Šta znači tiramisu?

Naziv za ovu spektakularnu vrstu kolača, sad već poznatu širom sveta, potiče od italijanske reči tiramisu, koja u prevodi znači “podigni me” i “povuci me na gore”. To sasvim ima smisla, jer se u originalnom receptu nalaze kafa i kakao – sastojci poznati po tome što daju energiju i razbuđuju.

Zašto je šumsko voće zdravo?

Jagode, maline i borovnice dobre su za nervni sistem, a bore se protiv bolesti kao što su demencija i alchajmer. Poboljšavaju krvotok, rad srca, i pogodne su za dijabetičare. U sebi sadrže mnoge vitamine, a posebno A, K i C. Takođe, obiluju magnezijumom i selenom, a pošto nemaju puno kalorija preporučuju se onima koji vode računa o kilaži.

Recept za tiramisu sa šumskim voćem

U ovaj recept možete dodati još ribizle i kupine, ili napraviti neku svoju drugačiju kombinaciju voća po želji. Za slučaj da želite egzotičniju varijantu, iskoristite ananas, kivi i mango, a dodajte liker od kokosa i džem od pomorandže. Ipak, zbog svih pozitivnih beneficija koje pruža šumsko voće, u ovoj varijanti glavne zvezde su jagode, maline i borovnice. Za svega 10 minuta pripreme, i par sati strpljivog čekanja, imaćete ukusan desert.

Sastojci:

20 komada piškota, 1 šolja maskarpone sira, 1 ½ šolje slatke pavlake, 1 šolja šećera, 1 kašičica ekstrakta vanile, 5 kašičica likera od maline, 2/3 šolje džema od jagode, 1 ½ šolje isečenih jagoda, 1 šolja svežih malina, ½ šolje borovnica

Priprema:

Lagano premažite četvrtastu staklenu posudu nerafinisanim biljnim uljem, najbolje onim koje nema specifičan ukus i miris. Zatim rasporedite 10 komada piškota, najbolje po 5 u 2 reda, ako vam posuda dozvoljava.

U staklenoj činiji mikserom mutite slatku pavlaku 3 do 4 minuta, dok ne postane vazdušasta ali i čvrsta. Onda ubacite maskarpone sir koji je prethodno odležao na sobnoj temperaturi, ½ šolje šećera, ekstrakt vanile i 2 kašičice likera od maline.

U drugoj, manjoj činijici, pomešajte džem od jagode i 3 preostale kašičice likera od maline.

Sada u trećoj činiji pažljivo i lagano pomešajte sveže jagode, maline i borovnice sa drugom polovinom šolje šećera koja vam je ostala. Voće će odmah pustiti sokove, ali to je sasvim u redu za ovaj recept.

Preko piškota, prvo ravnomerno nanesite sloj od pola umućene slatke pavlake i maskarpone sira, zatim lepo razmažite polovinu smese od džema i likera, pa prekrijte sa polovinom voća.

Ponovite još jednom proceduru sa ostatkom „materijala“, dakle: piškote, kremasti fil, džem sa likerom, i na kraju voće.

Prekrijte providnom folijom, pa odložite u frižider na najmanje 4 sata. Obavezno služite hladno, i naravno – uživajte!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs