Nezamenljiv ukus

Cicvara je othranila naše pretke: Jedinstven recept iz stare srpske kuhinje!

Za naziv jela čula je većina ljudi, ali malo ko ga je i probao

Recepti
12:56h Autor:
Cicvara je othranila naše pretke: Jedinstven recept iz stare srpske kuhinje!
Foto: Shutterstock

Među starim srpskim jelima,koja su na narodnom stolu bila od davnih vremena, za razliku od kačamaka koji se vratio na savremenu trpezu i kao odbrana od holesterola, svakako da je najzaboravljenije, a nekad veoma često pripremano jelo - cicvara.

Za naziv jela čula je većina ljudi, ali malo ko od mlađih ili onih srednjih godina, da je ikada video a još manje kušao to jednostavno jelo,opisano još u davnim etnografskim prilozima. Najstarije recepture su zapisane još u manastirskim knjigama i u njima se cicvara priprema od brašna žitarica, pre svega pšenice, ali i raži, ječma, ovsa...

Za pripremu cicvare za 4 osobe potrebno je:

- 1/2 kg belog ili žutog kukuruznog brašna - 1 l vode - 250 gr kajmaka - 150 gr masti - soli po ukusu

*** U modernoj varijanti dodaje se i 4 jaja

Prava srpska sarma: Pratite korak po korak i sigurno će vam uspeti! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema:

Voda se stavi da provri sa kajmakom, mašću i posoli se. Kada počne da ključa, polako se sipa brašno i dobro promeša. Kuva se dok se ne zgusne.

Veliki majstori kuhinje tvrde da postoji i jedna mala tajna - Nikako ne sme da se menja smer u kome se meša cicvara. To mešanje mora da bude neprestano u jednom te istom ritmu. Što je kuvar strpljiviji, cicvara je ukusnija!

Ako se sprema sa jajima, onda se dodaju jedno po jedno uz intenzivno mešanje da ne bi došlo do zgrušavanja. Potom se još malo prokuva i služi toplo.

Ovo jelo se u seoskim kućama spremalo najčešće za doručak. Služilo se uz mladi luk, kiselo mleko, sir...

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs