Tradicionalni recept

Ivanjdanski kolač: Starinski slatkiš sa kajsijama koji se pravi za sutrašnji praznik! (RECEPT)

Evo recepta za jedan svež i letnji kolač, koji se na selu često pravio na Ivanjdan

Recepti
22:53h Autor:
Ivanjdanski kolač: Starinski slatkiš sa kajsijama koji se pravi za sutrašnji praznik! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci:

10 zrelih ali čvršćih kajsija, 4 kašike vinjaka ili konjaka, 50 gr mlevenih badema (a možete da probate i verziju sa kokosom), 50 gr šećera, 50 gr putera

Fil:

2 belanceta, 2 kašike vanilin šećera, 2 kašike brašna, malo praška za pecivo

Priprema:

Pomešajte šećer i konjak/vinjak pa dodajte istopljeni ili omekšali puter i na kraju mlevene bademe ili kokos, da masa bude gusta i sipkava.

Kajsije operite dobro, prepolovite i izbacite košticu, pa ih poređajte na pleh pokriven papirom za pečenje i napunite filom tako da na svakoj polutku bude kupica.

Stavite u rernu ugrejanu na 180 nekih 10 minuta.

Dok se kajsije peku belanca ulupajte u čvrst sneg pa dodajte šećer. Isključite mikser pa umešajte nežno brašno pomešano sa praškom za pecivo.

Nakon što su se pekle 10 minuta izvadite kajsije iz rerne pa na svaku špricem ili kašičicom stavite malo testa od belanaca pa vratite u rernu na još 10 minuta, najviše 15 minuta.

Možete služiti i toplo i hladno, lično nama su mnogo lepši dobro ohlađeni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs