Probajte ih

Čurosi u umaku od čokolade: Specijalitet meksičke kuhinje koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim! (RECEPT)

Ukusno hrskavo testo koje u kombinaciji sa čokoladom ima nezaboravan ukus

Recepti
Autor:
Čurosi u umaku od čokolade: Specijalitet meksičke kuhinje koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Za umak od čokolade:

pola štapića vanile, 240 ml slatke pavlake, 5 kašika smeđeg šećera, 1 kašika kakaa u prahu, 1 kašičica instant kafe, prstohvat soli, 100 g čokolade za kuvanje

Za čurose:

pola štapića vanile, 120 ml mleka, 120 ml vode, 90 g maslaca, 120 g glatkog brašna, 3 velika jaja, prstohvat soli, 200 g šećera, 1 kašika cimeta

Priprema:

Za umak od čokolade ugrejte, vanilu i smeđi šećer. Kada se šećer rastopi dodajte kakao, kafu, so i čokoladu za kuvanje i dobro promešajte varjačom dok se čokolada ne rastopi pa kuvajte uz konstantno mešanje dok se smesa malo ne zgusne. Ostavite sa strane da se malo ohladi dok pripremate čurose.

Za čurose stavite vodu, mleko, vanilu, maslac i 1 kašiku šećera u lončić. Kuvajte dok se maslac ne rastopi te je jako važno da čekate mehuriće da počnu da se stvaraju na površini. U kipuću tečnost dodajte brašno brzo i sve odjednom.

Brzo mešajte varjačom tako da dobijete kuglu prilično čvrstog testa. Prebacite testo u čistu posudu i pustite da se malo ohladi. Varjačom ili mikserom umešajte jaje jedno po jedno u testo dok ne dobijete lepljivu smesu. Tom smesom napunite špric ili poslastičarsku kesu sa zvezdastim nastavkom.

Zagrejte ulje u dubokoj posudi. Istisnite čurose u ulje i pržite dok ne dobiju tamnu boju. Pečene čurose uvaljajte u smesu šećera i cimeta.

Poslužite toplo uz umak od čokolade.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs