Do sada je sigurno niste spremali na ovakav način

Kardamom baklava: Turski specijalitet po receptu vrhunskih poslastičara!

Ne morate da idete u Istanbul da biste osetili ukus orijentalne turske poslastice

Recepti
Autor:
Kardamom baklava: Turski specijalitet po receptu vrhunskih poslastičara!
Foto: Shutterstock

Baklava se može napraviti na mnogo načina, a Lepa&Srećna vam predlaže recept sa kardamomom.

Sastojci:

pakovanje tankih kora za baklavu (500 g)

300 g mlevenih oraha

100 g seckanih oraha

200 g mlevenog rogača

4-5 rendanih jabuka

100 g suvog grožđa

3 dl ulja

250-300 g šećera

2 kesice praška za pecivo

5 dl mineralne vode

malo cimeta

Šerbet:

1 l vode

1 kg šećera

1 limun sečen na kolutove

na vrh noža kardamoma

Priprema:

Umutite žicom mineralnu vodu sa šećerom, dodajte i mlevene i seckane orahe, suvo grožđe, rendane jabuke, prašak za pecivo, ulje, cimet i rogač. U podmazan dublji pleh poređajte 4-5 kora (svaku poprskajte uljem) jednu na drugu i premažite filom koji ste napravili. Odozgo stavite dve kore (takođe svaku popskajte uljem), preko njih fil, pa nastavite tako tako dok ne utrošite sav materijal. Završite s pet kora, koje ćete, kao i prethodne, svaku ponaosob poprskati uljem.

Oštrim nožem baklavu isecite na kvadrate ili rombove i pecite na 180 stepeni oko 40-ak minuta. Baklavu možete da pokrijete papirom ili folijom kako ne bi pregorela. Kad porumeni, izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi. Dok se baklava peče, napravite šerbet od šećera, vode i limuna. Kad provri, dodajte kardamom i dalje kuvajte na slabijoj vatri dok ne dobijete željenu gistinu. Mlakim šerbetom prelijte mlaku baklavu ili hladnim hladnu baklavu. Ostavite da dobro upije.

Rolat sa belom čokoladom: Brzinski slatkiš uspeva bukvalno svima! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs