Probajte što pre

Penasta pogača: Lako vazdušasto testo, stalno ćete je praviti! (RECEPT)

Penasta kao pena mora, takva je ova pogača koju svako treba da proba, a pogodna je za svečanosti i slavlja. Ulepšaće vam sto, a o ukusu ne treba ni pričati kad je testo tako mekano i mirisno

Recepti
20:28h Autor:
Penasta pogača: Lako vazdušasto testo, stalno ćete je praviti! (RECEPT)
Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

300 ml mleka

50 ml ulja

3 jaja

500-600 g brašna

1 kašika šećera

krupna so

malo soli

20 g kvasca

150 g sira

1 kašika ajvara

100 g maslaca

semenke za posipanje

1 žumance

Testo gotovo za 10 minuta: Idealno za ukusne piroške, lepinje ili kiflice! (RECEPT)

foto: Bakina kuhinja

Priprema:

U mlakom mleku rastvoriti kvasac, dodati jaja, pa sve izmešati žicom. Dodati ulja, malo brašna, soli i ostatak brašna i zamesiti srednje glatko testo. Pokriti da naraste 30 minuta na toplom. Razviti i izdvojiti 7 loptica i svaku lopticu razvući u pravougaonik. Sir izdrobiti i dodati ajvar, pa izjednačiti.

Svaki pravougaonik koji smo razvili premazati omekšanim maslacem, sem poslednje, nju namazati sirom. Iseći na trake oko 2 cm, pa traku uviti držeći za jedan kraj. Saviti u krug i staviti u sredinu pleha koji ste podmazali uljem.

Ređati tako uvijene tračice sve u krug u tepsiju. Ostaviti pogaču da poraste, pa je premazati žumancetom posuti semenkama i krupnom solju. Peći na 180 stepeni C oko 45 minuta. Na polovini pečenja pokriti folijom.

Testo za picu isekla na 6 delova: Od krajnjeg rezultata poći će vam voda na usta! (VIDEO)

(Kod bake u gostima)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs