Isprobajte ih

Pogačice sa belim lukom i maslinovim uljem: Za sve ljubitelje mediteranske kuhinje! (RECEPT)

Ukusno i meko testo neće vas ostaviti ravnodušnim!

Recepti
Autor:
Pogačice sa belim lukom i maslinovim uljem: Za sve ljubitelje mediteranske kuhinje! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Ukoliko volite da mesite kiflice, ili neka druga peciva, idealna za doručak, uz šolju jogurta, ovo je pravi recept za vas. Drugačiji ukus i testo koje je vazdušasto i meko, učiniće ove pogačice vašim omiljenim doručkom već na prvi zalogaj!

Sastojci:

1kg brašna

2 jaja

1/2l mleka

1dl vode

1,5dl ulja

Kocka kvasca

Kašičica šećera

Kašičica soli

1 jaje za premazivanje

1dl maslinovog ulja

3 čena belog luka

Origana po želji

Priprema:

U malo mleka i šećera dodajte kvasac i ostavite nekoliko minuta da nabubri. U međuvremenu umutite jaja. Dodajte mleko, vodu, šećer, so i ulje. Dodajte kvasac i lagano promešajte.

Postepeno dodajte brašno i rukama mesite testo. Kad prestane da se lepi za ruke, testo je gotovo. Testo ostavite u posudi i premažite ga s malo ulja ili vode kako se ne bi osušilo na vrhu. Prekrijte testo i posudu vlažnom krpom i ostavite ga 2h da nadođe.

Kada testo nadođe, formirajte od njega 12 loptica. Poređajte ih u pleh obložen pek papirom i ostavite ih da odstoje još 30 minuta. Premažite loptice jednim umućenim jajetom i pecite ih na 180 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.

Kada su pogačice ispečene premažite ih marinadom od maslinovog ulja, sitno seckanog belog luka i origana. Ostavite pogačice da upiju marinadu, a onda uživajte u ukusnom pecivu.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs