Morate da probate

Nebeski kolač: Meki, kremasti zalogaji kao iz raja! (RECEPT)

Oduševiće vas kombinacija finih slojeva preko nežne, bele kore

Recepti
Autor:
Nebeski kolač: Meki, kremasti zalogaji kao iz raja! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci za koru: 3 belanca, 3 kašike šećera, 1 kašika brašna, 5 kašika kokosa

Fil od višanja: pola tegle kompota od višanja (višnje i sok), 100 ml vode, 1 kašika šećera, 2 kašike gustina

Fil od vanile: 3 žumanca, 600 ml mleka, 2 kašike šećera, 3 kašike gustina, 250 ml slatke pavlake, 1 kašičica ekstrakta od vanile

Glazura: 150 g čokolade, 4 kašike ulja.

Priprema: Ulupati belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa dodati brašno i kokos i lagano mutiti mikserom na najmanjoj brzini. Pleh dimenzija 30 x 20 cm nauljiti pa posuti brašnom i sipati smesu za koru. Staviti da se peče 15-20 minuta u rernu prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.

Gotova je kad blago počne da žuti odozgo. Dok se kora peče, praviti vanila krem. Pomešati žumanca sa šećerom, gustinom i 100 ml hladnog mleka. Ostatak mleka staviti da provri. Zakuvati pa mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, dodati ekstrakt vanile, promešati i staviti providnu foliju, pa ostaviti da se hladi.

Grčka sladoled torta: Najkremastiji slatkiš sa 3 fila za vrele letnje dane! (RECEPT)

Za fil od višanja ocediti pola soka od višanja iz tegle, dodati vodu. Pomešati gustin i šećer, pa umešati malo soka. Ostatak staviti da provri. Zakuvati i mešati, kada se zgusnulo skloniti sa vatre.

Umutiti slatku pavlaku pa pola dodati u ohlađen krem od vanile, umutiti, pa dodati još pola i opet umutiti. Ako je i dalje previše gusto, može se dodati malo hladnog mleka, pa se sve umuti. Rasporediti preko kore, a preko staviti fil od višanja.

Čokoladu otopiti sa uljem i preliti preko kolača, lepo poravnati, pa prodrmati celu tepsiju da čokolada lepo "legne". Možete da ukrasite višnjama i bobičastim voćem po želji. Ostaviti kolač da se stegne nekoliko sati u frižideru pa seći i služiti. Uživajte!

Grčka sladoled torta: Najkremastiji slatkiš sa 3 fila za vrele letnje dane! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs