probajte

Starinski recept od 7 sastojaka: Omiljeni sos svih Italijana! (RECEPT)

Danas se priprema u blenderu

Recepti 10.06.2018. - 16:48h Autor: punkufer.hr
Foto: Shutterstock

Al dente testenina s osvežavajućim i ukusnim sosom na bazi sira, pinjola i bosiljka savršena je kombinacija za vruće letnje dane. Najbolje od svega je što se sos pesto đenoveze ne kuva, već ga je moguće samleti u blenderu za manje od pet minuta.

Ovaj tip sosa danas se jede u celom svetu, ali potiče, kako mu ime govori iz severne italijanske regije Ligurije, odnosno iz njenog glavnog grada – Đenove.

Kao što Bolonja ima svoj tradicionalni recept za sos bolonjez, tako i Đenova s ponosom ističe onaj za pesto đenoveze. Štaviše, Gospodarska komora u Đenovi objavila je tačan recept za aromatični sos koji ima tačno 7 sastojaka.

 

Pasta karbonara: Najbrže se sprema, nema tog ko je ne voli! (RECEPT)

foto: Shutterstock

U "pravom“ pestu đenoveze sosu mora se naći ligurijski listići svežeg bosiljka, mediteranski pinjoli, beli luk iz Vesalika, ligurijsko ekstra devičansko maslinovo ulje, krupna morska so i dva tipa sira – parmezan i Pekorino sa Sardinije.

Sastojci se tradicionalno sjedinjuju u tiganju, ali zbog uštede vremena i snage, mnogi ga danas pripremaju u blenderu.

 

Testenina s pestom može se naći u svakom ligurijskom restoranu, a na jelovniku obično budu ponuđeni treneti (testenina slična špagetima), trofie (testenina slična debljim kratkim rezancima) ili korzetti (diskovi od testa veličine kovanica).

Ipak, mnoge će iznenaditi da se u ligurskoj tradiciji testenini pridružuje i kuvani krompir kao i boranija. Krompir, testenina i boranija kuvaju se u jednom loncu, a na kraju samo promešaju s pestom, i završe s nešto narendanog parmezana. Takvo jelo Italijani zovu pasta "alla ligure con patate e fagiolini", ili "pesto avvantaggiato".

Recept za pesto đenoveze:

 

 

  • 4 šake svežih listića bosiljka
  • 30 grama pinjola
  • 50 grama parmezana
  • 30 grama sira Pekorino
  • 2 čena belog luka
  • morska so po želji
  • ekstra devičansko maslinovo ulje po potrebi


Priprema u blenderu: Stavite sve sastojke u blender i uključite dok ne dobijete sos.

 

Prijatno!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...