Probajte

Sirup od ruže: Kraljevski napitak stvoren za vrele dane! (RECEPT)

Ruža svojom lepotom i mirisom se ističe u brojnim buketima pa se gotovo uvek odabira za posebne prilike kada svečanost i važnost trenutka želimo da naglasimo i cvećem. Ali čarobna kraljica cveća ima i lekovita svojstva jer njene baršunaste latice skrivaju vitamine A, C i E, flavonide i ostale bio-aktivne spojeve.

Recepti
Autor:
Sirup od ruže: Kraljevski napitak stvoren za vrele dane! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

U narodnoj medicini ističe se i kao lek za jetru i creva, a u kozmetičkoj industriji odavno je prepoznat njen blagotvoran uticaj na vitalnost kože.

Predlažemo vam da se u nadolazećim toplim mesecima osvežite hladnim napitkom od ruže čija priprema zaista ne zahteva puno vremena i veliko kulinarsko umeće.

RECEPT ZA SIRUP OD RUŽE 1. Tri četvrtine činije zapremine od 5 litara napuniti laticama ruža. 2. Dodati 4 kg limunske kiseline, naliti vode skoro do vrha. Pokriti tanjirom, ali ne poklopcem. 3. Ostaviti deset dana na suncu. Procediti. 4. Zašećeriti (koliko ima litara tekućine, toliko je potrebno kilograma šećera) 5. Mešati i staviti da stoji u poklopljenoj posudi dok se šećer ne rastopi. 6. Sirup uliti u flaše i dobro zatvoriti.

Napomena: Koristite samo domaće ruže, odnosno one za koje ste sigurni da nisu prskane pesticidima. Idealne su mirisne i grmolike baštenske ruže.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs