Probajte

Tradicionalni švedski kolač Semlor: Najlepši fil sa ukusom badema i vanile! (RECEPT)

Iako izgledom neodoljivo podsećaju na princes krofne, ovaj švedski tradiocionalni kolač je savršen na potpuno drugačiji način!

Recepti
Autor:
Tradicionalni švedski kolač Semlor: Najlepši fil sa ukusom badema i vanile! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Testo: 350 g glatkog brašna,1/4 kašičice soli, 1,5 kašičica kardamoma, 1 jaje

150 ml toplog mleka, 20 g svežeg kvasca, 50 g šećera, 80 g maslaca

Krem: 100 g mlevenih badema, 60 g šećera u prahu, 1/2 kašičice kardamoma,

1 kašićica ekstrakta vanile, 2 kašike vode, 80 ml toplog mleka, mrvice testa iz peciva, 200 ml slatke pavlake, 1/2 kašike šećera u prahu, 1 kašičica ekstrakta vanile

Uputstvo: Pomešajte kvasac, kašićicu šećera i 50 ml toplog mleka pa ostavite 10 minuta, da se kvasac podigne.

U veliku činiju stavite prosejano brašno, dodajte kardamom i malo soli, promešajte pa dodajte jaje, preostali šećer, 100 ml toplog mleka i otopljeni maslac.

Najsočniji kolač od višanja i vanile: Osvežavajuće ukusno zadovoljstvo! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Zamesite testo koje že biti mekano i lepljivo , radnu površinu pobrašnjavite, testo izvadite iz posude i nastavite da mesite ručno, dodajući po potrebi još malo brašna, pažljivo jer testo mora ostati mekano. Kad testo postane glatko vratite ga u posudu, ostavite da se diže oko 30-40 minuta.

Testo izvadite iz posude, podelite na 9 jednakih delova pa svaki formirajte u kuglu. Kuglice testa stavite na lim obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite da se diže oko sat vremena.

Rernu zagrejte na 220°C.

U maloj posudi umutite jaje i kašiku vode pa četkicom premažite testo. Stavite u zagrejanu rernu i pecite 15-ak minuta. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade.

E sad dolazi onaj bitan deo. Isecite gornji deo u obliku kruga (poklopac) i sklonite ih sa strane. Odvadite jedan deo ispečenog testa iz drugog dela peciva i usitnite u mrvice. U bademe dodajte vanilu, malo vode i šećer u prahu pa sve dobro promešajte. Dodajte mrvice od peciva i toplo mleko za šlag pa sve mešajte da se sastojci sjedine. Nadev treba da bude gust ali ne i tvrd. Nadevom punite izdubljena peciva.

U pavlaku za šlag dodajte vanilu i šećer u prahu i mutite dok ne dobijete čvrsti šlag. Na napunjena peciva nanesite šlag i na vrh stavite okrugle poklopce od testa. Pospite šećerom u prahu i poslužite.

Uživajte u ovom neverovatno kremastom kolaču koji se razlikuje po ukusu od princes krofni.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs