Obavezno pročitajte!

Tahini: Čudotvoran namaz alkalizuje celo telo - izbacite otrove, sprečite bolesti! (RECEPT)

Tahini je namaz i sos napravljen od mrvljenog susamovog semena.

Ima mnogostruku primenu pa može da se koristi u pripremi mnogih jela, a i kao samostalna namirnica

Recepti
Autor:
Tahini: Čudotvoran namaz alkalizuje celo telo - izbacite otrove, sprečite bolesti! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Još važnije, pun je esencijalnih vitamina, minerala i aminokiselina.

Prve beleške o tahini nađene su u arapskoj kuvarici iz 13. veka. Iz arapskih zemalja proširio se na Indiju, Koreju i Japan.

Danas se često koristi u mediteranskoj kuhinji i u balkanskim zemljama.

Bogatstvo hranjivih sastojaka

Tahini je odlična i lako probavljiv izvor kalcijuma. Jedna porcija tahine sadrži oko trećine dnevne preporučene doze ovog minerala.

Kalcijum je važan za jačanje kostiju, zuba i mišića, a istraživanja su ga povezala sa sniženim rizikom od alergija i nekih vrsta karcinoma. Tahini je takođe bogat gvožđem, magnezijumom, kalijumom, fosforom i vitaminima B i E.

Vitamin E zbog svojih antioksidativnih svojstava nosi nadimak "izvor mladosti". Usporava starenje stanica tkiva i održava mentalnu svežinu i u staroj dobi. Vitamini B nađeni u tahini uključuju B1, B2, B3 i B5. Ovi pripadnici B kompleksa pospešuju rast i deobu zdravih stanica, uključujući crvena krvna zrnca.

Vitamini B takođe su korisni za ubrzavanje zarastanja povređenog tkiva i za zdrave moždane funkcije, uključujući dobro raspoloženje i koncentraciju.

Tahini je bogata esencijalnim masnim kiselinama omega 3 i omega 6. Ove su kiseline važne za zdravlje zglobova, hrskavica, vena, mozga i kože.

Susamovo seme je bogato aminokiselinom metionin, koja je važan doprinositelj čišćenju jetre od toksina i apsorpciji drugih aminokiselina u organizmu. 20% sadržaja tahine čine proteini, što znači da je bogatiji belančevinama od mnogih orašastih plodova.

Zato je pogodan kao izvor belančevina i biljnih masnoća za vegetarijance i vegane. Tahini važi za afrodizijak, to jest kao sredstvo za podizanje libida, i kao prirodni lek za erektilnu disfunkciju.

Ima visoku pH vrednost, što znači da alkalizira organizam, neutralizira učinak kiselih namirnica s niskom pH vrednosti. Najnovija istraživanja pokazuju da redovna konzumacija tahine značajno smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara. Budući da je jedan od sastojaka tahine, susamovo ulje, ima visok kalorični sastav, jedite ga umereno ako ste na dijeti.

Lakoća probave

Tahini je odlična hrana za sve s probavnim smetnjama. Budući da su za njegovu pripremu semenke susama vrlo sitno zdrobljene, tahina se vrlo lako vari. Zbog tog svojstva pomaže i pri probavi drugih namirnica.

Tahina u kulinarstvu

Tahini je često korišćen sastojak sirove ishrane. Možete ga jesti kao umak sa sirovim ili pečenim povrćem ili kao namaz na hlebu i pecivima. Neki ga opisuju kao zamenu za maslac, margarin i namaz od kikirikija, Potrebno ga je čuvati u čvrsto zatvorenoj tegli u frižideru.

Ne ljuštite susam

Dve glavne vrste tahine su: jedan je napravljen od oljuštenog, a drugi od neoljuštenog susama.

Bolja je ova druga vrsta, jer neoljušteni susam ima veću nutritivnu vrednost. Umak od oljuštenog susama lišen je mnogih važnih sastojaka. Sirova tahina sadrži više nutrijenata od tahine koji se pravi od preprženog susama.

Priprema tahine

Za tahinu su vam potrebni maslinovo ulje i semenke susama.

200 g susama desetak minuta pržite na tiganju stalno mešajući, a zatim ga sameljite u blenderu sa 2-3 kašičice maslinovog ulja. Po želji, tahinu možete dodati i 1-2 kašičice limunovog soka i morsku so, ili kakao, med, vanilu i čokoladu. Sirovo jelo tahina sadrži više hranjivih sastojaka, a pravi se na isti način, ali bez prženja semenki susama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs