Obavezno probajte

Francuska svilena torta: Kremasti desert neverovatnog ukusa! (RECEPT)

Prelep penasti desert koji se lako priprema, a nema ko neće uživati u njemu!

Recepti
Autor:
Francuska svilena torta: Kremasti desert neverovatnog ukusa! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci

Za koru:

185 g krekera, 1/4 šolje šećera, pola kašičice cimeta, 6 kašika putera, 1/4 šolje vode

Za krem:

110 g čokolade za kuvanje, kašičica čistog ekstrakta vanile, kašičica espreso praha, šolja rashlađene slatke pavlake, 70 g putera, šolja šećera, 3 jajeta

Priprema

1. Krekere dobro izmrvite - trebalo bi da dobijete 2 šolje mrvica. Otopljeni puter dodajte krekerima, ubacite i šećer i cimet i dobro izmešajte. Ukoliko je potrebno dodajte vode. Smesa treba da je kompaktna - da se ne raspada kada je stisnete u šaci.

2. Obložite okruglu tepsiju (prečnika oko 23 cm) smesom i stavite je da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni. Pecite 8 do 10 minuta, pa ostavite sa strane da se ohladi.

3. Pripremite krem: Otopite čokoladu na šporetu na srednjoj temperaturi, umešajte vanilu i espreso prah, pa ostavite sa strane da se ohladi. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrstu smesu. Pokrijte i stavite u frižider.

4. Mutite puter mikserom minut-dva, dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete izdašnu smesu, 3 do 5 minuta. U to sve ubacite i rashlađenu otopljenu čokoladnu smesu, nastavite da mutite, dodajte u to 2 jajeta i sve mutite 3 minuta na srednjoj jačini. Ubacite još jedno jaje i mutite još 3 minuta dok ne dobijete svilenu smesu.

5. Rashlađenu, izmućenu slatku pavlaku dodajte čokoladnoj smesi, sve lagano sjedinite kašikom. Dobijeni penasti krem rasporedite preko kore. Sve stavite u frižider na najmanje 2 sata, a poželjno je i preko noći.

6. Sledećeg dana ukrasite sa malo šlaga i spremna je za služenje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs