Ukus koji se pamti

Baklava sa heljdinim korama i suvim šljivama: Ovoliko ukusnu je još niste probali! (RECEPT)

Baklava je zapravo vrsta slatke pite koja se može praviti na različite načine u zavisnosti od vrste nadeva i sirupa kojim se preliva. Ova orijentalna poslastica karakteristična je za balkanske kuhinje i vrlo je popularna kao desert u našoj zemlji i okolini. Može se smatrati tradicionalnim jelom srpske, crnogorske, bosanske, makedonske, bugarske, grčke i turske kuhinje

Recepti
Autor:
Baklava sa heljdinim korama i suvim šljivama: Ovoliko ukusnu je još niste probali! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Predstavljamo vam recept za baklavu sa heljdinim korama, suvim šljivama i orasima.

Potrebni sastojci:

500 g heljdinih kora

300 g suvih šljiva bez koštica

250 g mlevenih oraha

5 kašičica meda

250 g maslaca i kašika ulja (za premazivanje kora)

Za sirup-preliv:

700 g sećera

800 ml vode

sok od jednog limuna

Priprema: Šljive oprati u toploj vodi, dobro iscediti, iseckati i pomešati sa mlevenim orasima.

U šerpu istopiti 250 g maslaca sa jednom kašikom ulja. Ovo će služiti za premazivanje kora.

Ređati po 4 kore jednu na drugu, svaku premazati sa istopljenim maslacem.

Na početak naređanih kora staviti mešavinu iseckanih šljiva, oraha i dodati jednu kašičicu meda.

Zamotati u rolnu i ponoviti postupak sa preostalim korama.

Rolne poređati u pleh i iseći na kocke, pa premazati preostalim maslacem.

Baklave peći u rerni zagrejanoj na 200 °C i paziti da ne izgore.

Dok se peku baklava napraviti preliv tako što ćete staviti šećer, vodu i sok od limuna da proključa, a zatim kuvati sirup 10 minuta.

Ispečenu baklavu ohladiti bar 10 minuta i ujednačeno preliti vrućim sirupom.

Brza kremasta torta male domaćice: Svaki put se traži parče više! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs