Probajte

RUČAK ZA DANAS: Jagnjeći perkelt, specijalitet kome malo ko uspe da odoli! (RECEPT)

Reka Tisa koja protiče kroz Kanjižu, Novi Kneževac i Sentu poznata je po prirodnoj retkosti – „svadbenom“ rojenju prastare vrste insekta Tiski cvet, koji se poetično naziva „cvetanjem Tise“

Recepti
Autor:
RUČAK ZA DANAS: Jagnjeći perkelt, specijalitet kome malo ko uspe da odoli! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Tisa je ovde poznata i po alasima, čardama i brojnim takmičenjima u pripremanju ribljih čorbi i paprikaša. U samom gradu Kanjiži, kao i u banji Kanjiža, kuvari se ponose umećem pripremanja gulaša, a u Senti, jagnjećim perkeltom i ovčjim sirevima. Novi Kneževac ima razvijen lovni i ribolovni turizam, pa ovde možete probati jela od divljači i ribe.

Zajednička crta ovog podneblja je tradicija uzgajanja crvene začinske paprike, bez koje nije moguće zamisliti nijedan od gurmanluk.

Sastojci:

  • 1 kg jagnjetine
  • 1/2 kg crnog luka
  • malo mlevene paprike
  • vezica peršuna
  • 1/8 l kisele pavlake
  • 2 kasike ulja
  • 2 kasike brašna
  • 1/2 l vode
  • so

Uputstvo: Koristite jagnjetinu od prednjeg dela jagnjeta. Operite meso i isecite na manje parčiće. Luk oljuštite, operite i isecite na tanke režnjeve.

Zagrejte ulje, propržite na njemu luk i ubacite jagnjetinu neka se i ona malo proprži, tada pospite posvuda brašnom i nalijte vodom. Poklopite pa na umerenoj vatri kuvajte.

Kada je jagnjetina na pola kuvana, dodajte malo mlevene paprike, sitno seckanog peršuna, i soli po ukusu. Na kraju umutite i kiselu pavlaku, i zatim neka se jelo kuva dok jagnjetina potpuno ne omekša.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs