Probajte

Jagnjeći perkelt: Specijalitet kome malo ko uspe da odoli! (RECEPT)

Reka Tisa koja protiče kroz Kanjižu, Novi Kneževac i Sentu poznata je po prirodnoj retkosti – „svadbenom“ rojenju prastare vrste insekta Tiski cvet, koji se poetično naziva „cvetanjem Tise“

Recepti 31.03.2018. - 18:03h Autor: srbijuvolimo.rs
Foto: Shutterstock

Tisa je ovde poznata i po alasima, čardama i brojnim takmičenjima u pripremanju ribljih čorbi i paprikaša. U samom gradu Kanjiži, kao i u banji Kanjiža, kuvari se ponose umećem pripremanja gulaša, a u Senti, jagnjećim perkeltom i ovčjim sirevima. Novi Kneževac ima razvijen lovni i ribolovni turizam, pa ovde možete probati jela od divljači i ribe.

 

Zajednička crta ovog podneblja je tradicija uzgajanja crvene začinske paprike, bez koje nije moguće zamisliti nijedan od gurmanluk.

 

Sastojci: 1 kg jagnjetine,  1/2 kg crnog luka,  malo mlevene paprike,  vezica peršuna,  1/8 l kisele pavlake,  2 kasike ulja,  2 kasike brašna,  1/2 l vode, so

 

Uputstvo: Koristite jagnjetinu od prednjeg dela jagnjeta. Operite meso i isecite na manje parčiće. Luk oljuštite, operite i isecite na tanke režnjeve.

 

Zagrejte ulje, propržite na njemu luk i ubacite jagnjetinu neka se i ona malo proprži, tada pospite posvuda brašnom i nalijte vodom. Poklopite pa na umerenoj vatri kuvajte.

 

 Kada je jagnjetina na pola kuvana, dodajte malo mlevene paprike, sitno seckanog peršuna, i soli po ukusu. Na kraju umutite i kiselu pavlaku, i zatim neka se jelo kuva dok jagnjetina potpuno ne omekša.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs