Mladenci

Mladenčići: Mlade domaćice sutra mese 40 kolačića da bi im brak bio sladak i dugovečan! (RECEPT)

Mladenčići recept za najukusnije hlepčiće koje novopečene mlade treba da umese

Recepti
Autor:
Mladenčići: Mlade domaćice sutra mese 40 kolačića da bi im brak bio sladak i dugovečan! (RECEPT)
Foto: Stil

Pravoslavna crkva 22. marta praznuje Dan Svetih 40 Mučenika Sevastijstih, u spomen mladim vojnicima koji su položili život za veru Isusa Hrista.

U narodu je taj dan poznatiji kao Mladenci, koji obeležavaju supružnici u prvoj godini braka. Mlade domaćice toga dana u svojoj kući dočekuju goste i pokazuju svoje umeće kao domaćice praveći mladenčiće. Jedan od običaja koji je vezan za Mladence jesu Mladenčići. Mlade domaćice mese 40 okruglih kolačića, peku i premazuju medom , čime se izražava želja da brakovi sklopljeni te godine, budu slatki. Treba napomenuti da se Mladenčići uvek spremaju posni, jer padaju u vreme Velikog Vaskršnjeg posta.

foto: Shutterstock

Sastojci: 600g brašna t-500 za kisela testa,300ml gazirane vode,25g svežeg kvasca,pola kašikice soli,1-2 šećera, 4 kašike ulja,kora limuna i naranđže, med, mleveni orasi, ulje za premazivanje. Uputstvo: Prosejati brašno, da bi bilo rastresito. Uzeti malo od brašna dodati so i šećer,malo vode i rastvoriti kvasac da naraste.Izrendati koru limuna i naranđže dodati brašnu,ulje,zatim kvasac i vodu. Umesiti testo,pokriti i ostaviti da se udvostruči.

Razvući oklagijom debljine 1cm, vaditi modlom krugove ređati na papir za pečenje.Premazati uljem,pokriti i ostaviti da odstoje oko pola sata. Pre pečenja grančicom bosiljka bocnuti testo par puta ili zaseći nožem umočenim u vodu.

Rernu ugrejati na 200 stepeni, staviti da se peku i smanjiti na 180 ,peći 15-ak minuta. Odmah po vađenju iz rerne premažite vodom pomoću četkice.Biće mekani.Premazati medom i po želji posuti mlevenim orasima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs