Sočan desert

Portokalopita: Tradicionalni grčki kolač sa pomorandžom! (RECEPT)

Postoje razne verzije ovog kolača, neki ga i prelivaju tamnom čokoladom, uglavnom, osnovni recept je uvek isti

Recepti
Autor:
Portokalopita: Tradicionalni grčki kolač sa pomorandžom! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Pita od pomorandže ili Portokalopita je poslastica koju često možete pronaćii u grčkim poslastičarnicama.

Ovaj mirisan i sočan kolač pravi se od "istopljenih" kora za pite i pomorandža, a dosta je slabijeg ukusa od klasičnih grčkih baklava. Postoje razne verzije ovog kolača, neki ga i prelivaju tamnom čokoladom, uglavnom, osnovni recept je uvek isti.

Sastojci:

Kolač: 400g kora za pitu, 3 jaja, 280g grčkog jogurta, 100g šećera, 220ml ulja, kora od 3 pomorandže, 1 kašika ekstrakta vanile, prašak za pecivo

Sirup: 300g šećera, sok od 3 pomorandže, 500ml vode, 1 pomorandža isečena na kolutove, cimet po želji

Priprema:

Kolač: Zagrejte rernu na 200°C, a pleh veličine 20x30cm namažite uljem. Kore za pitu iscepkajte na sitne komade i ostavite ih da se osuše.

Umutite jaja i šećer, pa dodajte jogurt, ulje i prašak za pecivo. U smesu ubacite koru od pomorandži i vanilu. U tu smesu postepeno stavljajte iscepkane kore.

Smesu prespite u pleh i pecite 40-45 minuta, dok ne porumeni. Izvadite kolač i ostavite ga da se prohladi pa ga viljuskom izbockajte.

Sirup: Šećer, sok od pomorandži i vodu stavite u posudu i kuvajte dok ne proključa. Kad proključa smanjite vatru i ostavite da se krčka jos 5 minuta. ubacite iseckane kolutove i cimet ukoliko želite. Kuvajte na laganoj vatri još 15 minuta. Kada je gotovo rasporedite ga ravnomerno po ohlađenom kolaču.

Ostavite kolač da upije, a najbolje je spremiti ga jedan dan unapred kako bi bio sočniji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs