Isprobajte što pre

Brzi zimski kolač: Jednostavan i sočan, topi se u ustima! (RECEPT)

Donosimo vam recept za slatkiš koji je idealan za vreme posta, ali koji ćete želeti da pravite bilo kada

Recepti
21:26h Autor:
Brzi zimski kolač: Jednostavan i sočan, topi se u ustima! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Biskvit: 350 ml sveže ceđenog soka od narandže, 4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka, 120 g šećera, 2 kesice vanilin šećera, narendana korica 2 narandže, 180 g pečenih mlevenih oraha, 100 g oštrog brašna, 2 kašike tamnog gorkog kakaoa, 1 kesica praška za pecivo, 100 ml ulja

Premaz (fil): 100 g posne čokolade, 2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazivanje biskvita, 120 g posnog mlevenog keksa, 1 kesica vanilin šećera, 150 ml sveže ceđenog soka od narandže.

Priprema: Narandže dobro oprati i narendati koricu, a zatim iscediti ukupno 500 ml soka (otprilike trebaju 4 srednje jako sočne narandže). Orahe staviti u tiganj i prepržiti na srednjoj vatri 10-ak minuta, vodeći računa da ne zagore. Pečene orahe prebaciti u krpu i protrljati kako bi spala kožica. 180 g oraha samleti, a ostatak naseckati za posipanje.

Biskvit: U posudu nasuti 350 ml soka od narandže, dodati pekmez od šipka (srednje gustine), šećer i vanilin šećer, koricu narandže, mlevene orahe i prosejane praškaste sastojke. Sve dobro promešati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno mešanje.

Smesu izliti u pleh (dim. 30×20 cm ili slične površine) obložen pek papirom i peći na 160 stepeni oko 25-30 minuta (jači šporet); za slabije rerne povećati temperaturu na 180 stepeni. Pečen biskvit izvaditi i prohladiti. Ostaje sočan i mekan, nešto kao brauniz.

Prohlađen premazati u tankom sloju šipkovim pekmezom, čisto da se fil ne bi odvajao.

Premaz (fil): Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomešanu sa pekmezom. U posebnoj posudi dobro izmešati mleveni keks, sok i vanilin šećer pa dodati u prethodnu smesu i sve fino sjediniti. Fil naneti na biskvit i posuti seckanim pečenim orasima.

Kolač rezati na kocke ili štanglice po želji. Može se služiti topao ili ohlađen. Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs