Isprobajte što pre

Brzi zimski kolač: Jednostavan i sočan, topi se u ustima! (RECEPT)

Donosimo vam recept za slatkiš koji je idealan za vreme posta, ali koji ćete želeti da pravite bilo kada

Recepti 24.02.2018. - 21:12h Autor: coolinarika.com
Foto: Profimedia

Biskvit: 350 ml sveže ceđenog soka od narandže, 4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka, 120 g šećera, 2 kesice vanilin šećera, narendana korica 2 narandže, 180 g pečenih mlevenih oraha, 100 g oštrog brašna, 2 kašike tamnog gorkog kakaoa, 1 kesica praška za pecivo, 100 ml ulja


Premaz (fil): 100 g posne čokolade, 2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazivanje biskvita, 120 g posnog mlevenog keksa, 1 kesica vanilin šećera, 150 ml sveže ceđenog soka od narandže.

 

Priprema: Narandže dobro oprati i narendati koricu, a zatim iscediti ukupno 500 ml soka (otprilike trebaju 4 srednje jako sočne narandže). Orahe staviti u tiganj i prepržiti na srednjoj vatri 10-ak minuta, vodeći računa da ne zagore. Pečene orahe prebaciti u krpu i protrljati kako bi spala kožica. 180 g oraha samleti, a ostatak naseckati za posipanje.


Biskvit: U posudu nasuti 350 ml soka od narandže, dodati pekmez od šipka (srednje gustine), šećer i vanilin šećer, koricu narandže, mlevene orahe i prosejane praškaste sastojke. Sve dobro promešati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno mešanje.


Smesu izliti u pleh (dim. 30×20 cm ili slične površine) obložen pek papirom i peći na 160 stepeni oko 25-30 minuta (jači šporet); za slabije rerne povećati temperaturu na 180 stepeni. Pečen biskvit izvaditi i prohladiti. Ostaje sočan i mekan, nešto kao brauniz.


Prohlađen premazati u tankom sloju šipkovim pekmezom, čisto da se fil ne bi odvajao.


Premaz (fil): Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomešanu sa pekmezom. U posebnoj posudi dobro izmešati mleveni keks, sok i vanilin šećer pa dodati u prethodnu smesu i sve fino sjediniti. Fil naneti na biskvit i posuti seckanim pečenim orasima.

 

Kolač rezati na kocke ili štanglice po želji. Može se služiti topao ili ohlađen.
Prijatno!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.