probajte

Svetogorski posni slatkiš: Hilandarske gurabije su neverovatni kolačići, ostaju sveži danima! (RECEPT)

Hilandarska monaška trpeza je sastavljena od autentičnih srpskih srednjovekovnih jela. Ishrana monaha u manastiru je skromna i prilagođena je potrebama čoveka. Ovi kolačići se pripremaju za posebne prilike, u vreme praznika , a recept je veoma jednostavan:

Recepti
14:44h Autor:
Svetogorski posni slatkiš: Hilandarske gurabije su neverovatni kolačići, ostaju sveži danima! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Sastojci: 300g margarina, 150g šećera, 250g meda, 1kg brašna

Uputstvo: Umutite 300 grama margarina u penu, pa dodajte 150 grama šećera, četvrt kilograma dobrog meda, sve dobro umešajte i na kraju dodajte brašno (malo manje od kilograma). Mesite dok ne dobijete glatko testo. Kad bude gotovo na dasci ga razvaljajte u štangle, pa ih secite na podjednake komadiće.

Od svakog komadića, među dlanovima, napravite lopticu koju treba pritiskom palca spljoštiti.

Pecite na umerenoj temperaturi.

Gurabije su za jelo dobre tek kad odstoje nekoliko dana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs