Meke i sočne kocke

Nevzine: Neodoljivi osmanski kolačići koji su oduševili i Baraka Obamu! (RECEPT)

Ukus koji očarava

Recepti
Autor:
Nevzine: Neodoljivi osmanski kolačići koji su oduševili i Baraka Obamu! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Nevzine su osmanska poslastica sa neodoljivim ukusom alve, koja je u novije vreme bila zaboravljena, a onda je 2009. godine ponovo postala hit jer se veoma dopala američkom predsedniku Baraku Obami kome je poslužena tokom njegove posete Turskoj, piše Lepa&Srećna.

Sastojci za testo: 125 g maslaca ili margarina sa sobne temperature, pola čaše ulja, pola čaše mleka, pola čaše tahinija (susamovog maslaca), 2 kašike sirćeta, 1 kesica praška za pecivo, 4 čaše brašna, 1 čaša mlevenih oraha.

Za šerbet: 2,5 čaše vode, 2 čaše šećera, 1 čaša pekmeza (4-5 kašika), kašičica limunovog soka.

Pripema: Najpre pripremiti šerbet. Staviti vodu i šećer da se kuvaju. Kad provri, dodati limun i kuvati još 15 minuta. Nakon toga umešati pekmez i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.

U dublju činiju staviti maslac, ulje, mleko, tahini i sirće, pa sve dobro izmešati. Potom postepeno dodavati brašno pomešano s praškom za pecivo i umesiti testo kao za vanilice. Na kraju preko testa sipati orahe i njih dobro umesiti. Testo rukama rastanjiti u podmazanoj četvrtastoj tepsiji i pritiskajući viljuškom po njemu izvući linije. Peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 190 stepeni.

Pečen kolač ostaviti 2-3 minuta da odahne, iseći na komade željene veličine i zaliti šerbetom. Pre serviranja našarati tahinijem i po želji posuti orašastim plodovima.

Basbousa: Neverovatan egipatski griz kolač koji morate da probate što pre! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs