Obavezno ih probajte

Portugalske krofne: Punjeno testo od kog polazi voda na usta! (RECEPT)

Meko, vazdušasto testo punjeno ukusnim kremom. Ovako dobre krofne još niste probali!

Recepti
16:55h Autor:
Portugalske krofne: Punjeno testo od kog polazi voda na usta! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za krofne: 2 kesice suvog kvasca

75g šećera 125ml mleka sobne temperature 3 jaja 75g istopljenog putera ili margarina 500g brašna 60 ml vode sobne temperature ulje za prženje

Za punjenje: 50g brašna 75g šećera 1 jaje

4 žumanceta 375ml mleka (možete dodati i žutu boju za kolače)

foto: Shutterstock

Priprema:

Krem: Stavite brašno, šećer, jaje i žumanca u posudu i sve sjedinite mikserom. Mleko stavite u posudu za kuvanje i zagrevajte ga dok ne prokuva. Kada prokuva postepeno ga sipajte u izmešane sastojke i izjednačite masu. Sve zajedno kuvajte na tihoj vatri oko 5 minuta i mešajte sve vreme, pazite da vam ne izgori! Kada se smesa skuva sklonite je sa vatre i sipajte u posudu. Tada možete dodati boju ako želite da krem bude jače boje. Obložite posudu providnom folijom i ostavite sa strane da se ohladi.

Krofne: Stavite kvasac, šećer, mleko i vodu u posudu i mešajte dok se ne izjednači. Odložite na 10 minuta ili dok se ne pojave mehurići. Dodajte jaja i puter i promešajte.

Stavite brašno i malo soli u veću posudu i napravite rupu na sredini. U nju sipajte mokre sastojke i dobro izmešajte testo. Stavite testo na radnu površinu posutu brašnom i ostavite ga 5 minuta. Teste treba da bude glatko, elastično i veoma meko. Pospite ga sa malo brašna, stavite u veću posudu koju ćete obložiti providnom folijom i ostavite ga sa strane na sat vremena ili dok ne udvostruči svoju veličinu.

foto: Shutterstock

Razvite testo i podelite ga na 12 loptica. Stavite na poslužavnik obložen pek papirom i ostavite da još malo nadođe. Pospite ih brašnom i pokrijte folijom preko koje možete staviti krpu. Ostavite ih da nadođu još 30 minuta ili dok ne udvostruče veličinu.

Sipajte ulje do 1/3 posude za prženje i zagrejte ga na srednjoj vatri. Polako ubacujte loptice od testa i pržite ih dok ne dobiju zlatnu koricu sa svih strana. Vadite ih iz ulja na tanjir sa papirnim ubrusom. Ostavite ih da se malo ohlade.

Koristeći oštar nož, isecite krofne horizontalno, ali pazite da je ne prepolovite. Uvaljajte krofne u šećer u prahu i napunite ih kremom. Krofne su odmah spremne za jelo.

Prijatno!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs