probajte

Najukusniji italijanski hleb: Od sada ćete samo njega praviti! (RECEPT)

Predivan domaći hleb, testo je slično kao kod somuna, samo su drugačijeg oblika. Odlični za sendviče. Fino rupičasti i vazdušasti, isto tako i mekani

Recepti
21:00h Autor:
Najukusniji italijanski hleb:  Od sada ćete samo njega praviti! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Veličine koje ćete praviti zavisi od vas. Od ove mere dobijete 4 velike i 4 manje ćabate.

Sastojci: 1/2 kvasca, 3 dl vode, 1 kašika šećera, 1 kašika soli, 0, 5dl ulja, brašna toliko da se umesi mekano testo

Priprema: Kvasac razmutiti u toploj vodi sa šećerom. Dodati brašna, da može da se izmeša viljuškom. Dodati so i pola mere ulja. Izmešati, pa dodavati brašno mešajući viljuškom dok se ne zgusne. Kad već ne možete da promešate viljuškom onda rukom izmesite dodavajući po malo brašna ali da testo na kraju bude mekano, skoro lepljivo za ruke. na kraju dodajte ostatak ulja i samo malo premesite. Ostavite tako pouljeno 10-ak minuta. Od testa odvajajte loptice veličine pesnice, pa ih oblikuje u loptice i razvucite.

Tepsiju dobro pobrašnavite, pa stavljajte ih u razmaku cik – cak. Ostavite da odstoje 10-15 minuta, da omekšaju i krenu da rastu. Kada prođe određeno vreme i kada omekašju, onda pobrašnavite prste i od sredine pritiskajte, u sredini malo manje pa sve više prema krajevima i tako ih raširite. Pobrašnavite odozgo. Ako vam je pretoplo, prebacite najlon ili celofan da se ne bi osušili.

Tako ostavite jos 10-15 minuta i onda pecite. Rernu ugrejte na 300 stepeni, pa prvo stavite 10-ak minuta da se peku na donjem nivou, pa ih na polovini pečenja podignite na sredinu. Pečeni su kada fino porumene.

Prekrijte ih krpom na jedno 10-a minuta.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs