Nezaobilazan na trpezama

Kitnikez od dunja: Tradicionalni vojvođanski slatkiš koji štiti od infekcija! (RECEPT)

Ima voma pozitivna dejstva na zdravlje zbog pektina, nesvarljivih celuloza, propektina, tanina

Recepti
20:00h Autor:
Kitnikez od dunja: Tradicionalni vojvođanski slatkiš koji štiti od infekcija! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Starinski recept za slatkiš od dunja-kitnikez tradicionalno se čuva u Vojvodini, jer je na području naše plodne ravnice počeo da se priprema u doba Austro-Ugarske i do današnjeg dana je nezaobilazan na trpezama, naročito u jesenje dane kada sve miriše na žute dunje.

Ima voma pozitivna dejstva na zdravlje zbog pektina, nesvarljivih celuloza, propektina, tanina. Svi proizvodi od dunje štite organizam od infekcija, dijareje, potpomažu rast, sprečavaju oboljenja krvnih sudova kao srčanih mišića.

Ovo prilika da isprobate recept i napravite fantastičan slatkiš.

Potrebno: 2 kg dunja, 1 kg šećera, kašičica limuntusa, 300 g kestena

foto: Shutterstock

PRIPREMA: Zasecite svaki kesten, a onda ih zajedno i pecite u vreloj rerni 10 minuta. Grubo im odstranite ljuske, stavite kestenje u šerpu, nalijte vodom da ogreznu i kuvajte 15 minuta. Ocedite vodu, prohladite kesten i odstranite ljuske. Svaki kesten prepolovite ili krupnije isecite. Dunje ogulite, očistite ih, isecite na četvrtine i stavite da se kuvaju. Kad dunje omekšaju, ocedite ih i ispasirajte. Na kilogram pasiranih dunja ide kilogram šećera.

Stavite da se kuva na tihoj vatri, a kuvano je kad po dnu ostane trag kad se povuče varjačom. Ubacite kestenje i limuntus, još malo izmešajte i izlijte u nauljen pleh. Sutradan secite ne štangle i poslužite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs